Na pomník Milady Horákové přispěl i komunista Ransdorf

Základní kámen pomníku Milady Horákové dnes položilo asi padesát lidí na pražském Pankráci. Vybrali si k tomu výročí narození popravené české političky. Ceremoniálu se zúčastnilo mnoho bývalých politických vězňů. Přišel také Miroslav Ransdorf, europoslanec a člen KSČM, který na pomník přispěl 20.000 korunami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

základní kámen pomníku Milady Horákové

základní kámen pomníku Milady Horákové | Zdroj: ČTK

Ransdorf před novináři prohlásil, že Miladu Horákovou považuje za velkou vlastenku a socialistku. "Je na čase si přestat hrát na rozdělování tohoto národa," řekl.

Dramatik a spisovatel Jiří Stránský, bývalý politický vězeň, pro Radiožurnál odhadl, že by se to nemuselo líbit Ransdorfovým kolegům ve straně.

"Já to beru jako propagandu. Ale může s tím mít popotahování, v případě, že má čisté svědomí, u svých soudruhů, protože komunistická strana se veřejně nikdy za to neomluvila. Myslím, že progresivnější komunisté cítí, že to je hlavní velká skvrna na jejich populistickém plášti," řekl podotkl.

Stavbu na pražském Pankráci iniciuje Česká strana národně socialistická, jejíž předchůdkyně byla Horáková členkou. Pomník by měl by měl stát na náměstí Hrdinů nedaleko věznice, kde mnozí političtí vězni včetně Horákové přišli o život. Iniciátoři pomníku jej avizují jako pomník Milady Horákové a 234 obětí "československého režimu padesátých let", komunistický režim výslovně neuvádějí.

Autory vysoké žulové skulptury připomínající ruce s rozevřenými dlaněmi a bronzové busty političky jsou sochař Milan Knobloch a architekt Jiří Lasovský. Organizátoři mají zatím přibližně 500.000 z potřebných tří milionů korun, další peníze by rádi získali sbírkou. Kromě Ransdorfa prý přispívají soukromí lékaři, 200.000 korun dala Městská část Praha 4.

Martin Hromádka, Julie Rákosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme