V Braniborsku byl potvrzen třetí případ ptačí chřipky

Už třetí výskyt ptačí chřipky u drůbeže během pouhých deseti dnů hlásí německá spolková země Braniborsko. V nejnovějším případě se navíc jedná o pro člověka nebezpečný virus H5N1.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slepice

Slepice | Foto: www.naturfoto.cz

Nebezpečnou ptačí nákazu potvrdili veterináři u malého chovu slepic na severu Braniborska. Úřady nechaly okamžitě zřídit dvě ochranná pásma; tříkilometrovou neprodyšně uzavřenou zónu a desetikilometrové pozorovací pásmo. V něm farmáři chovají asi 150.000 kusů drůbeže.

Povinnost přesunout opeřence pod střechu už vyhlásilo nejen Braniborsko, ale taky sousední Meklenbursko-Přední Pomořansko. Výjimkou jsou pštrosí farmy a chovy hus a kachen. Do nich si ovšem rolníci musejí povinně pořídit taky slepice, které fungují jako "systém včasného varování". Na nebezpečný virus H5N1 totiž reagují obzvlášť citlivě.

V Indonésii si ptačí chřipka vyžádala další oběť

Indonésie dnes oznámila už 94. oběť ptačí chřipky. Čtyřiadvacetiletá žena zemřela na Štědrý den. Přítomnost smrtelného viru H5N1 potvrdily dva na sobě nezávislé laboratorní testy. Původ infekce odborníci zatím zjišťují.

Indonésie je zemí nejvíce poznamenanou ptačí chřipkou - připadá na ni skoro polovina z více než 200 smrtelných případů. Většinu případů onemocnění lidí ptačí chřipkou zavinil přímý kontakt s nakaženou drůbeží. Odborníci se ale obávají, že vysoce patogenní virus by mohl zmutovat do formy, která by byla snadno přenosná mezi lidmi, a mohl by tak případně vyvolat pandemii.

Jiří Hošek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme