Dálnice dostaly na Slovensku přednost před soukromým vlastnictvím

Stavbaři na Slovensku už nemusejí respektovat soukromé vlastnictví. Slovenský prezident Ivan Gašparovič podepsal kontroverzní zákon, který umožní snadno vyvlastňovat soukromé pozemky, a urychlit tak výstavbu dálnic. Norma s největší pravděpodobností skončí u Ústavního soudu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba dálnice

Stavba dálnice | Foto: Petr Jansa

Vláda Roberta Fica prosadila sporný zákon především kvůli ohlášenému plánu na výstavbu dálnice ze západu Slovenska do Košic. V tuto chvíli chybí asi 150 kilometrů a Robert Fico motoristům slíbil, že na ni vyjedou už za tři roky.

Stavbařům ale v cestě stojí několik tisíc vlastníků. Na jejich pozemcích proto nový zákon umožňuje stavět i bez stavebního povolení a bez souhlasu majitele. Opozice už slíbila, že zákon pošle k Ústavnímu soudu.

Obdobný zákon byl minulý měsíc i na pořadu jednání Poslanecké sněmovny České republiky. Vláda s ním však nesouhlasila, a poslanci jeho projednávání proto odložili.

Marika Táborská, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme