Klaus: Žijeme v nejlepším období existence naší země

Prezident Václav Klaus - popáté a naposledy ve svém funkčním období - pronesl z Hradu novoroční projev. Mimo jiné zdůraznil, že uplynulých pět let nebylo jednoduchých, nicméně tyto roky zhodnotil jako úspěšné. Vyjádřil také naději, že ty příští budou ještě úspěšnější. Nejzajímavější bylo Klausovo prohlášení, že Češi teď žijí v nejlepším období, v jakém kdy žili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Klaus

Václav Klaus | Zdroj: ČTK

Bez ohledu na různé osobní těžkosti, které prožívá každý z nás, právě teď žijeme v nejlepším období naší země, zdůraznil prezident: "Co je lepším důkazem než to, že ve velkém počtu neodcházíme někam do světa, i když už teď můžeme, a že se naopak naše země stává místem, kam přicházejí lidé odjinud? Co jiného naznačuje obrovský nárůst hypoték, než víru v dnešek, a hlavně v budoucnost?"

Dalším důkazem pevné české ekonomiky je podle Václava Klause posilující koruna. Připustil ale, že i tak jsou mráčky na obloze.

"Rostou ceny energií, ale i dalších výrobků. Rostou také ceny potravin, k čemuž přispívá i to, že je orná půda stále více využívána na produkci takzvaných obnovitelných zdrojů, a ne na výrobu potravin. Zkusme se i v těchto věcech chovat rozumně a nedělejme žádná zbrklá řešení," uvedl prezident. Tím trochu šťouchl do ekologů. Jinak ale zachovával smířlivý, optimistický tón.

Prezident v projevu také vyzval k zachování národní identity v situaci, kdy se v rámci Evropské unie staly hranice snadno prostupné: "Svou identitu si pěstovat a chránit musíme, nechceme-li - tak jako tolikrát v minulosti - o svou svobodu přijít. Republiku, kterou naši předkové před devadesáti lety založili, musíme budoucím generacím předat svobodnou, demokratickou a prosperující."

Podstatnou část svého novoročního projevu zaměřil prezident na rodinné vztahy. Vyzval k tomu, aby se lidé starali jak o své rodiče, tak o své děti. Neboť zájem, lásku a péči o ně nemůže podle něj nahradit žádná státní politika.

Paroubek označil novoroční projev za prázdný, podle Čunka byl opatrný, ODS se líbil

Za mimořádně prázdný považuje novoroční projev prezidenta republiky šéf nejsilnější opoziční strany Jiří Paroubek:

"Pan prezident není zřejmě schopen vést dialog se společností. Jako,kdyby se před prezidentskou volbou bál otevřeně říci své názory, o kterých ví, že jsou ve společnosti vnímány jako kontroverzní. Zdá se mi, že Václav Klaus a ODS, jejímž je čestným předsedou, jsou dnes jasnou překážkou dalšího rozvoje země."

Klaus pozitivně překvapil Paroubka jen v jedné věci - když dnešní dobu označil za nejlepší v historii země. Podle předsedy ČSSD ale prezident zapomněl dodat, že je to díky hospodářské politice předchozích sociálnědemokratických vlád. Paroubek zdůraznil, že Klaus si to měl uvědomit při podpisu zákonů souvisejících s reformou veřejných financí.

Místopředsedkyně poslanecké sněmovny za ODS Miroslava Němcová oceňuje na novoročním projevu prezidenta hlavně jeho důraz na občanskou aktivitu. Podle Němcové nesmí lidé spoléhat na stát, když chtějí v osobním životě něco udělat pro své rodiny.

"Ta druhá rovina, která se týkala té aktivity veřejné, nás vybízí k tomu, že máme být spolutvůrci našich dějin, že nesmíme pasivně hledět co k nám přichází a přijímat pasivně některé jevy. Ale máme být aktivním hráčem - takovým, aby se ta osmička, která se objevila dnes v letopočtu, aby to byla osmička se šťastným koncem. Například taková, jako byl rok 1918," uvedla Němcová.

Zelení rozhodně odmítají výroky prezidenta, které se týkají ekologie. Šéfka poslaneckého klubu strany Kateřina Jacques kromě toho očekávala, že Václav Klaus se ve svém novoročním projevu zmíní hlavně o tom, co zemi čeká v budoucnosti - třeba v souvislosti s předsednictvím Česka Evropské unii. K tomu, že podle hlavy státu je za rostoucími cenami potravin stále větší využívání půdy k produkci takzvaných obnovitelných zdrojů, Jacques říká:

"Ekologická problematika se objevila až v závěru. V takovém kontextu - z mého pohledu - nevědeckém. Myslíme, že pochopitelně rostoucí ceny potravin jsou dány jinými faktory. A především, že máme stovky tisíc hektarů orné půdy, která leží ladem."

Podle šéfa křesťanských demokratů Jiřího Čunka byl novoroční projev hlavy státu velmi opatrný. Čunek to přičítá blížícím se prezidentským volbám. Jinak ale hodnotí vystoupení jako spíš dobré:

"Co bych velmi ocenil a co mě velmi konvenuje je, že klade důraz na rodinu, na povinnost starat se o staré lidi a členy rodiny. A naopak zase zdůraznil odpovědnost rodičů za výchovu dětí. To bylo velmi dobře."

Šéfovi lidovců v projevu naopak chybělo to, že prezident sice řekl, že máme k cíly ještě dlouhou cestu, tento cíl ale nijak nespecifikoval. Kromě toho měl Klaus podle Čunka vyjmenovat i problémy, které zemi na cestě k tomuto blíže neurčenému cíly čekají.

V novoročním projevu prezidenta převažovaly podle šéfa komunistů Vojtěcha Filipa emoce nad politickými tématy. Filipovi vadilo i to, že v něm slyšel mnoho protikladů, což by - jak říká - od logicky uvažujícího Václava Klause nečekal:

"Když řekl, že je nutná ekonomická reforma, ale přitom žijeme v nejlepší době, tak to také postrádá trochu více logiky. Protože pro lidi se ta situace výrazně zhoršuje."

Filip - podobně jako Strana zelených - také odmítá prezidentův výrok o tom, že za rostoucími cenami potravin je stále větší využívání zemědělské půdy k produkci biopaliv. Podle Filipa měl Klaus spíš vysvětlit to, proč se na ní staví stále další a další hypermarkety.

Celý projev prezidenta si můžete poslechnoutZDE.

Jitka Hanžlová, Pavel Otto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme