Bayern Mnichov hledá trenéra

Čím je u nás doma fotbalová Sparta, tím je v sousedním Německu mnichovský Bayern a možná vlastně ještě mnohem víc. Tento fotbalový velkoklub se teď podobně jako pražský tým zmítá v problémech. Naplno je obnažil úspěšný trenér Ottmar Hitzfeld, který oznámil, že po skončení sezóny lavičku Bayernu opustí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ottmar Hitzfeld

Ottmar Hitzfeld | Foto: AFP

Bayern postupuje v domácím poháru i poháru UEFA a s bilancí jedné jediné porážky se u našich západních sousedů stal i podzimním mistrem. Jeho převaha v bundeslize ale není taková, jak naznačoval úvod sezóny a jak očekávali namlsaní fandové i tradičně kritický management. Ten se navíc během letní přestávky pořádně plácnul přes kapsu a přivedl do Mnichova řadu zvučných jmen.

"Bayern investoval do nových posil 70 miliónů eur. Třeba Francouz Franck Ribéry, to je ten nejlepší nákup, co se mnichovským povedl za dlouhé, dlouhé roky. Příchody italského mistra světa Luky Toniho za 11 a Miroslava Kloseho za 15 miliónů eur dovršily rekordní útraty Bayernu," popisuje komentátor Eurosportu a stanice MDR Gottfried Weise.

Ovšem udělat z excelentních a často problematických sólistů dobře znějící orchestr, bývá často problém. Předchozími úspěchy ověnčený Hitzfeld se s tímto úkolem statečně pral a neváhal dokonce dočasně vyřadit z kádru excentrického gólmana Olivera Kahna. Potíž je ale v tom, že patent na trénování mužstva mají i jiní: Prezident Bayernu Franz Beckenbauer, předseda představenstva Karl-Heinz Rumenigge i manažer Uli Hoeness. Tihle tři patriarchové, jak trefně poznamenal deník Die Welt, řídí nejen chod klubu, ale evidentně fušují do řemesla taky kouči Hitzfeldovi. Sám Rumenigge přiznává, že v žádném jiném špičkovém týmu světa netvoří kompletní management někdejší skvělí hráči a že to nedělá úplně dobrotu. Sám Ottmar Hitzfeld naznačuje, že dělat trenéra v Bayernu, je o zdraví.

"Kvalita života je pro mě dost důležitá, tak uvidíme, jak to půjde dál," utrousil po oznámení své rezignace osmapadesátiletý kouč.

Hledá se Armin van Klinsklopp. Takto úsměvně nadepsal svou analýzu o problémech s hledáním nového kouče mnichovského velkoklubu renomovaný list Süddeutsche Zeitung. Uhodil tak hřebíček na hlavičku. Mnichovští by potřebovali nenamíchatelný koktejl dravého, mladého, ale zároveň zkušeného tradicionalistu, ovšem taky trochu revolucionáře, který by byl zároveň Němec, anebo cizinec mluvící německy. Prostě směsice Armina Veha, Marco van Bastena, Jürgena Klinsmanna a dalšího Jürgena Kloppa.

Skoro každý den se tady v Německu vynoří mediální bublina, která na křeslo uvolněné Ottmarem Hitzfeldem, dosazuje tu Portugalce Mourinha, Itala Lippiho, případně Nizozemce Rijkaarda.

Řada německých zpravodajských webů vypsala anketu, koho by si čtenáři na lavičce Bayernu přáli. Na Focus.ONLINE vyhrál už zmiňovaný Jürgen Klopp. Ten ale v současnosti vede pouze druholigovou Mohuč, což pro budoucího kouče nejúspěšnějšího německého týmu není ta nejlepší vizitka. Návštěvníci stránek Welt.ONLINE dali přednost Josému Mourinhovi, který sice v Chelsea ukázal, že umí zkrotit nafoukané hvězdy, ale zase neumí ani slovo německy.

Kdykoli se Bayern v posledních dvaceti letech ocitl v krizi, obrátily se zraky fanoušků k historicky nejvýznamnější postavě klubu, Franzi Beckenbauerovi. Ten na lavičku Bayernu usedl coby provizorní kouč už dvakrát a pokaždé si vedl úspěšně. Tentokrát ale tuhle možnost kategoricky odmítl se slovy: "Panebože, jestli opravdu nějakou variantu mohu vyloučit, pak tuhle..."

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme