Barbora Škrlová strávila první noc ve vazbě, dnes prošla psychiatrickým vyšetřením

Barbora Škrlová strávila první noc ve věznici Brno-Bohunice, kde mají i nemocnici s psychiatrickým oddělením. Po uvalení vazby tam byla převezena včera odpoledne a prošla standardním přijímacím procesem, včetně vstupní lékařské prohlídky. Na jejím základě doporučili lékaři odborné psychiatrické vyšetření.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barbora Škrlová v doprovodu policistů

Barbora Škrlová v doprovodu policistů | Zdroj: ČTK

Vyšetření psychiatrů a psychologů mají odpovědět na otázku, proč Barbora Škrlová tajila svoji identitu a vydávala se v Česku za třináctiletou Aničku a v Norsku za stejně starého Adama. Je také klíčovou svědkyní v kuřimské kauze týkající se týraní dětí.

Pobyt za mřížemi údajně Škrlová snáší poměrně těžce. Vyšetřovatelé ale na vazbě trvají, protože se obávají, že by jim důležitá svědkyně v kuřimské kauze mohla na svobodě opět zmizet. Mluvčí věznice Soňa Haluzová uvedla, že Škrlové byly odebrány některé osobní věci, ne ale všechny - byl ji ponechán plyšový medvídek.

"Ve vazební věznici byla přijata určitá opatření, která by vedla k minimalizaci vzniku rizika nějakého chování nebo mimořádné události. My si uvědomujeme závažnost tohoto případu ve vztahu k událostem v Kuřimi a samozřejmě i s ohledem na mimořádnost tohoto případu. Ke konkrétním opatřením bych se nerada vyjadřovala," řekla Haluzová.

Znalci z oboru psychologie a psychiatrie by měli do konce měsíce rozhodnout, zda je Škrlová vůbec trestně odpovědná. Pokud bude znít verdikt "ne," bude to znamenat nejen konec obvinění z poškozování cizích práv při pokusu o změnu identity, ale možná i komplikace v souběžné cause týrání chlapců Onřeje a Jakuba, kde je Škrlová jedním z nejdůležitějších svědků. Naopak pokud nebude trestní odpovědnosti zbavena, vyšetřování případu "Anička" může podle policejního komisaře trvat ještě týdny, možná i měsíce.

Za poškozování cizích práv, konkrétně brněnského zařízení Fondu ohrožených dětí Klokánek, jehož zaměstnance za pomocí řady oficiálních dokumentů uvedla Škrlová v omyl, jí hrozí až dva roky vězení.

Ivan Holas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme