Češi zřejmě budou za pomoc Horské služby platit

Snowboardisté na prašanu mimo sjezdovku, bezohlední lyžaři řítící se svahem , děti bez zkušeností a helmy, k tomu bez dozoru rodičů. Takových obrázků najdete v našich horských střediscích určitě dost. A i proto je dost zbytečných úrazů, ke kterým vyjíždí záchranáři Horské služby. Zatím si za jejich ošetření neplatíme, pokud ale začne platit chystaný zákon o Horské službě, všechno může být jinak.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horská služba

Horská služba | Foto: Horská služba ČR

Zatím si za ošetření českou Horskou službou platí jen cizinci. Jak dosavadní systém funguje, vysvětlil Radiožurnálu náčelník Horské služby Krušných hor Rudolf Chlad.

"Náhrady za úkony Horské služby, které platí cizinci, fungují už dobře, i když začátky byly těžké. Vymahatelnost se značně v posledních letech zlepšila," uvedl Chlad.

Za ošetření by ale podle něj měli v budoucnu platit i Češi. "V dnešní době to platí stát, protože jsme navázáni na státní rozpočet, a ani to jinak nejde, takže v budoucnu budou určitě platit jak cizinci, tak Češi. Teď je to v takovém přechodném období, kdy platí jenom cizinci."

Podobný princip financování Horské služby platí ve většině evropských zemí včetně Slovenska. "V každém případě je tam jediná věc, kterou je nutno dodržet, a to znamená, že zahraniční návštěvníci i Češi by měli platit za úkon Horské služby stejně. Je to založeno na zkušenostech ze zemí, kde se už úkony Horské služby hradí, takže z té zkušenosti budeme vycházet i my," doplňuje Rudolf Chlad.

A budou se čeští návštěvníci hor s vědomím, že pokud se jim něco stane, ošetření si sami zaplatí, chovat na sjezdovkách i mimo nich opatrněji? "Myslím, že asi těžko. My totiž ani nevíme, jestli to bude předmětem zákona, který se bude připravovat, takže nevidím, že by ta represe nějakým způsobem snížila počet úrazů, protože si určitě zvyknou jako cizinci v zahraničí se na pobyt na horách připojišťovat," domnívá se náčelník krušnohorské Horské služby.

Martin Hromádka, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme