Šlouf si podle Novy telefonoval se šéfem sekretariátu Vesecké

V kauze Jiřího Čunka jsou možná na obzoru další nejasnosti. Televize Nova totiž přišla s tím, že bývalý poradce Miloše Zemana Miroslav Šlouf si měl velmi často telefonovat s konkrétními lidmi na Nejvyšším státním zastupitelství a v Inspekci ministerstva vnitra. Vyplývá to údajně z výpisu telefonních hovorů, které měla televize k dispozici. Ministerstvo i zastupitelství už se začaly případem zabývat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

budova Nejvyššího státního zastupitelství v Brně

budova Nejvyššího státního zastupitelství v Brně | Foto: mojebrno.wz.cz

Bývalý poradce Miloše Zemana Miroslav Šlouf měl podle televize Nova telefonovat s Josefem Pavlíkem, šéfem sekretariátu nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké, a to celkem osmačtyřicetkrát. Současně mel být v kontaktu i s dalším mužem, Janem Vaněčkem z Inspekce ministerstva vnitra.

A proč takový rozruch? Mělo to být v době, kdy Nejvyšší státní zastupitelství řešilo například kauzu biolíh nebo případ šéfa lidovců Jiřího Čunka. Podle Novy se Šlouf s Pavlíkem seznámil před lety v Havlíčkově Brodě, podrobnosti ale nechtěl říct.

Koaliční i opoziční politiky celá věc znepokojuje. Místopředsedkyně sněmovny za ODS Miroslava Němcová by proto chtěla slyšet jasné slovo od Nejvyššího státního zastupitelství. "Já si myslím, že určitě šlo o závažné kauzy, proto bych očekávala, že Nejvyšší státní zastupitelství k tomu podá nějaký výklad," řekla Radiožurnálu Němcová.

Stínová ministryně spravedlnosti za ČSSD Marie Benešová si zase myslí, že by se celou věcí mělo zabývat ministerstvo spravedlnosti. "Pan ministr spravedlnosti tam má orgán, který se jmenuje Inspekce ministra spravedlnosti, a myslím si, že je to práce právě pro tu inspekci. V každém případě to nepůsobí věrohodně, že by ředitel sekretariátu si telefonoval v tomto období s panem Šloufem," uvedla Benešová. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil navíc podle ní situaci podceňuje.

Jak Radiožurnálu řekla mluvčí resortu spravedlnosti Zuzana Kuncová, zastupitelství bude záležitost řešit. "Pan ministr se sešel s nejvyšší státní zástupkyní a na věc se informoval. Paní doktorka Vesecká pana ministra ujistila, že věc řeší," potvrdila Kuncová.

Čunek byl loni obviněn, že jako starosta Vsetína přijal před šesti lety půlmilionový úplatek od realitní společnosti H&B Real. Poté, co nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká případ odebrala přerovskému žalobci Radimu Obstovi a přidělila ho žalobci Arifu Salichovi do Jihlavy, bylo stíhání v srpnu zastaveno.

Na začátku listopadu Vesecká nařídila, aby Čunkovo stíhání pokračovalo, a 7. listopadu podal Čunek demisi. Za dva týdny Salichov Čunkovo stíhání podruhé zastavil. Nyní se spekuluje o možném Čunkově návratu do vlády. Kromě toho policie prověřuje Čunka kvůli neoprávněnému pobírání sociálních dávek. Podle médií totiž na konci 90. let, kdy od státu bral sociální dávky, si v bankách ukládal miliony korun.

Opoziční sociální demokracie stále trvá na tom, aby byla k případu Jiřího Čunka zřízena vyšetřovací komise. Ta by měla podrobně prozkoumat okolnosti a dohady celé kauzy.

Veronika Malá, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme