Razantní omezení imunity zákonodárců se vládě nelíbí

Vláda nesouhlasí s razantním omezením imunity zákonodárců. Senátní návrh, který mimo jiné dává parlamentu možnost rozhodovat o zatčení svých členů, nikoliv o jejich trestním stíhání, ministři považují za nedopracovaný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Kalousek, Mirek Topolánek a Martin Bursík

Miroslav Kalousek, Mirek Topolánek a Martin Bursík | Foto: Úřad vlády ČR

Podle současné praxe nemůže policie už nikdy v jedné věci stíhat poslance, kterého zákonodárci nevydali. Významné omezení imunity poslanců sněmovna vloni na jaře nepodpořila. Senátoři nynější předlohou chtějí zrychlit vydávání zákonodárců trestnímu stíhání. Podle návrhu by parlament rozhodoval jen o zatčení svých členů. Před trestním stíháním by zákonodárci chráněni nebyli.

Jedna z autorek předlohy senátorka Daniela Filipiová z ODS Radiožurnálu vysvětlila, jak by se vydání zákonodárce mělo změnit. "Tento návrh oproti původnímu, který Senát navrhl, kde šlo o absolutní zrušení imunity včetně možnosti vzetí do vazby, tak se změkčil v tom slova smyslu, že vzetí do vazby by muselo být podmíněno souhlasem předsedy dané komory a potom na nejbližší schůzi odsouhlaseno komorou," upřesnila senátorka.

Předloha tedy beztrestnost zákonodárců omezuje, u regionálních a obecních zastupitelům ji naopak zavádí. Nově by nemohli být stíhaní například za projevy nebo hlasování na radnicích a krajích.

V rozšíření beztrestnosti i na obecní zastupitele ale vidí lidovecký ministr Cyril Svoboda problém. "Tato otázka je citlivá, protože známe případy, kdy skutečně jsou kriminalizováni nebo vyšetřováni zastupitelé obcí proto, že o něčem rozhodli, o nějakém převodu nebo něco podobného. To znamená, že vláda to vidí jako velmi citlivou otázku a došla k závěru, že tady je potřeba se soustředit na výkonnou moc a snažit se všemi prostředky, aby k těmto excesům nedocházelo," vysvětlil Svoboda.

Komunistický senátor Václav Homolka ovšem ochranu před zákonem u obecních a regionálních zastupitelů vítá. "Jsem spíš proto, aby tyto záležitosti ochrany byly opravdu na půdě parlamentu, na místě, kde se rozhoduje, i na úrovních jiných, zasedání městského zastupitelstva a podobně. Tam by ta imunita podle mě měla být," dodal Homolka.

Předlohu teď posoudí Poslanecká sněmovna.

Vilém Janouš, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme