O zákazu propagace komunismu Senát rozhodne až po volbě prezidenta

O výslovném zákazu propagace komunismu a nacismu a jejich symbolů Senát rozhodne až na příští schůzi. Ta by měla být na přelomu února a března. Horní komora parlamentu dnes sice toto téma otevřela, ale debatu i hlasování odložila. Navrhl to šéf klubu KDU-ČSL Adolf Jílek. Poukazoval mimo jiné na vládní návrh trestního zákona, který podle něj brzy přijde do Poslanecké sněmovny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senát

Senát | Foto: Marián Vojtek

Předkladatel senátní novely trestního zákona, senátor za Cestu změny Martin Mejstřík s odkladem spokojen není. "Spokojen s tím nejsem, myslím si, že ten důvod, který uváděli, je zástupný, a ten pravý zde nezazněl. Na druhou stranu toho chci využít tak, že vyzvu své kolegy, kteří vyčítali našemu návrhu nějaké nepřesnosti, aby to dopracovali, aby potom mohli s čistým svědomím zvednout ruku; jde zejména o KDU-ČSL a ODS."

Co konkrétního má tato novela přinést, Radiožurnálu řekl jeden z jejích autorů, senátor Jaromír Štětina. "Říká, že kdo veřejně projevuje sympatie k těmto hnutím, která jsou předtím jmenována, tím, že užívá, vystavuje, šíří symboly tohoto hnutí, které jsou vyjmenovány, jako je hákový kříž, symbol SS, srp a kladivo, pěticípá rudá hvězda a tak dále, tak bude trestán."

Podle občanského demokrata Jaroslava Kubery není problém v samotném zákazu komunistických symbolů, ale v právní stránce celé věci. "Ten zákon je problematický nikoli věcně, s tím klub ODS nemá problém, ale bohužel právně je neuchopitelný. Pokud někdo chce paralyzovat tuto stranu, tak to musí udělat tak, že jí nedovolí získat dostatek hlasů, a získá je sám. Ale pouhým mechanickým zákazem se ničeho nedobereme. Ten zákon má právní nedostatky, má právní vady a hlavně je to takový opožděný pokus udělat něco teď, když to ´něco´ se mělo stát někdy v roce 1991. Teď už je pozdě," soudí Kubera.

Velké šance na schválení předloha nemá. Senátor za ČSSD Milan Štěch si například myslí, že i samotná diskuse o tomto bodu je jen ztrátou času. "Já si myslím, že český parlament, jak Poslanecká sněmovna, tak Senát, má mnoho aktuálnějších problémů a že by se těmito věcmi neměl zabývat. Pokud bychom se měli zabývat něčím, co může případně ohrožovat demokracii, tak to máme posuzovat podle konkrétního konání a chování jednotlivých lidí, jednotlivých aktérů, a ne podle symbolů."

Podobný návrh Senát před dvěma lety podpořil, na nesouhlas ale tehdy narazil u poslanců. V horní komoře parlamentu tentokrát novelu k přijetí doporučil jen jeden ze tří výborů.

Marika Táborská, Martina Lustigová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme