Čína chce, aby Američané zabránili referendu o členství Tchaj-wanu v OSN

Čína žádá Spojené státy o pomoc proti snahám Tchaj-wanu o získání formální nezávislosti. Peking chce, aby Washington zabránil referendu o členství v OSN, které se má na Tchaj-wanu konat v březnu spolu s prezidentskými volbami. Čína považuje Tchaj-wan za svou odštěpeneckou provincii, ostrovní stát je ale jedním z hlavních amerických spojenců ve východní Asii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peking -  Chrám nebes

Peking - Chrám nebes | Foto: cs.wikipedia.org

Tajpej trvá na plánu uspořádat referendum o vstupu do OSN pod názvem Tchaj-wan, Peking je však ostře proti a jeho názor prezentoval při setkání s náměstkem americké ministryně zahraničí Johnem Negropontem čínský premiér Wen Ťia-pao.

Čína už několik let hrozí, že ostrovní stát připojí v případě vyhlášení formální nezávislosti i silou, i proto Tchaj-wan pokračuje v budování svých obranných sil, hlavně s pomocí Spojených států. Washington ale tentokrát s postupem Tchaj-wanu nesouhlasí a chystané referendum označuje za provokaci.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme