Soud vrátil zámek v Kolodějích původním vlastníkům

Barokní zámek v Kolodějích patří původním majitelům - rozhodl tak soud. S restitučními nároky na stavbu, kterou využívá vláda jako reprezentační prostory, uspěli potomci prvorepublikového průmyslníka Antonína Kumpery už vloni. Pozemkový úřad vyhověl jejich žádosti a zámek i přilehlé pozemky jim vrátil. Vláda ale toto rozhodnutí soudně napadla - a neuspěla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zámek v Kolodějích

zámek v Kolodějích | Zdroj: ČTK

Obvodní soud pro Prahu 9 se postavil na stranu potomků původních majitelů, kteří o zámek přišli v roce 1948. Podle soudce Jiřího Malého stát zámek zabavil protiprávně. "Tam byl porušen smysl Benešových dekretů, které měly potrestat osoby národně nespolehlivé, zrádce, odpadlíky a podobně, ale nikoli ty, kteří si dovolili vlastnit nějaký majetek."

Soud se opíral také o archivní materiály o tajné poradě vysokých politiků v prosinci roku 1948, ze které vyplynulo, že podmínky pro konfiskaci nejsou, přesto musí být zámek zabaven. Podle advokáta restituenta Tomáše Chlosta trvá restituční řízení o kolodějský zámek 17 let. "Pokud by povinnou osobou byl kterýkoli jiný subjekt, zřejmě to řízení by trvalo podstatně kratší dobu."

Rozhodnutí soudu není definitivní. Vláda se proti němu může odvolat a podle Jany Lisé, mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, to pravděpodobně udělá. "Úřad vlády je povinen využít všech zákonných opravných prostředků. Nicméně konečné pravomocné rozhodnutí soudu bude Úřad vlády České republiky nakonec respektovat."

Marika Táborská, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme