Bývalý prezident Václav Havel je kvůli srdeční arytmii v nemocnici

Bývalý prezident Václav Havel je v nemocnici. Byl do ní převezen v sobotu večer se srdeční arytmií. Informaci Českému rozhlasu 1 - Radiožurnálu potvrdil jeho tajemník Jakub Hladík. Exprezident musel kvůli hospitalizaci zrušit svůj pracovní program, včetně účasti v dnešních Otázkách Václava Moravce v České televizi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Havel telefonující

Václav Havel telefonující | Foto: Martin Stehlík

"Jeho hospitalizace je dočasná, nyní je v péči lékařů a subjektivně se cítí dobře. Svůj program musel ovšem zrušit," uvedl Hladík.

Ve které nemocnici bývalý prezident leží, nechtěl Havlův tajemník říci. Mluvčí Ústřední vojenské nemocnice, kde obvykle exprezident řešil své zdravotní obtíže, Radiožurnálu řekla, že tam v tuto chvíli hospitalizován není.

Podle Mladé fronty Dnes leží bývalý prezident v Institutu klinické a experimentální medicíny, kde se prý Havel v poslední době léčil s bronchitidou. Mluvčí IKEMu Martina Štanclová ale tuto informaci vyvrátila.

"Dnes odpoledne jsem znovu ověřovala v IKEMu, jestli nebyl Václav Havel přijat, na příjmu mi tuto informaci nepotvrdili. Opravdu v žádných záznamech jméno Václav Havel nemáme," uvedla na dotaz Radiožurnálu Štanclová.

Zatím se neví ani to, jak dlouho Václav Havel v nemocnici zůstane. "Jeho další program se odvine od názoru lékařů a od péče, kterou bude jeho zdravotní stav vyžadovat," potvrdil Hladík.

Koncem příštího týdne se měl exprezident například zúčastnit předpremiéry dokumentárního filmu Občan Havel, který vznikal od roku 1992. Časosběrný dokument o bývalé hlavě státu tehdy začal točit režisér Pavel Koutecký.

Film mapuje celé období, během kterého byl Václav Havel prezidentem samostatné České republiky. Když na jaře roku 2006 Pavel Koutecký tragicky zahynul, ujal se dokončovacích prací na snímku jeho kolega Miroslav Janek. V českých kinech se začne promítat koncem ledna a na začátku února bude uveden na filmovém festivalu Berlinale.

Zdravotní potíže trápí Václava Havla řadu let. V listopadu 1996 byl hospitalizován ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze se zánětem plic. Kvůli zhoubnému nádoru mu museli lékaři odoperovat polovinu pravé plíce.

V dubnu 1998 musel v rakouském Innsbrucku podstoupit operaci perforovaného tlustého střeva. V létě stejného roku nastaly komplikace; v červenci se podrobil další operaci tlustého střeva a začátkem srpna byl kvůli srdeční arytmii v kritickém stavu. Srdeční i dýchací potíže ho provázely několik následujících let.

Naposledy byl Václav Havel hospitalizován v listopadu 2004, kdy si při návštěvě Tchaj-wanu zlomil krček u stehenní kosti. Od té doby byl jeho zdravotní stav stabilizovaný.

Jana Zemanová, Ondřej Kapic, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme