Izraelští ministři vyzvali k atentátu na šéfa Hizballáhu

Izraelští ministři vyzvali k zavraždění vůdce libanonského hnutí Hizballáh Hasana Nasralláha. Reagovali tak na jeho sobotní včerejší projev před statisíci šíitských věřících v Bejrútu. Nasralláh tam oznámil, že jeho organizace zadržuje části těl izraelských vojáků zabitých v Libanonu během války v roce 2006.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hasan Nasralláh

Hasan Nasralláh | Zdroj: ČTK

Pro atentát na šejcha Nasralláha se veřejně vyslovili přinejmenším tři členové izraelské vlády. Nasralláh totiž veřejně připomněl, že Izrael nepohřbil veškeré ostatky svých padlých z libanonské války.

Pobouření a palcový novinový titulek Řezník z Bejrútu si pak Nasralláh u Izraelců vysloužil těmito slovy: "Říkám Izraelcům: máme hlavy vašich vojáků, máme jejich ruce a máme jejich nohy. Máme také dokonce skoro celé jedno tělo, tedy polovinu nebo tři čtvrtiny těla, hlavu i s trupem."

Pro Izrael je toto téma mimořádně citlivé jak eticky, tak politicky. Judaismus striktně velí pohřbívat kompletní ostatky. Izraelské vládní zdroje teď tvrdí, že rodiny padlých vojáků byly informovány, pokud tomu tak nebylo. Nasralláh ale tuto temnou stránku války vytáhl na veřejnost.

Oficiální zdroje v Jeruzalémě trvají na tom, že navzdory precedentům z minulosti Izrael nebude vyjednávat o výměně částí těl. Hizballáh zpravila požaduje ostatky svých bojovníků, ale také některé z tisíců Arabů, které drží Izrael ve svých věznicích.

Předloňská válka v Libanonu je noční můrou zejména pro izraelského premiéra Ehuda Omerta. Už za deset dní budou zveřejněny závěry vyšetřování jejího průběhu a čeká se nová vlna apelů, aby premiér odstoupil.

Martin Hromádka, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme