Zelenka u soudu přiznal, že pacientům podával heparin

Takzvaný heparinový vrah se přiznal. Bývalý zdravotník Petr Zelenka u soudu v Hradci Králové potvrdil, že pacientům v havlíčkobrodské nemocnici podával lék na ředění krve heparin. V pondělí začalo hlavní líčení. Jednatřicetiletý Zelenka je obžalovaný ze sedmi vražd a deseti pokusů o vraždu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Zelenka

Petr Zelenka | Zdroj: ČTK

Podání léku obžalovaný zdůvodnil touhou po akci. Zabíjet prý nechtěl a nikdy se jako vrah necítil. Řekl, že svých činů lituje. Často opakoval, že myšlenky na podávání heparinu pacientům jakoby přicházely samy. Měl prý v té době těžké psychické problémy a bral léky.

Zelenkův obhájce Jan Herout v této souvislosti řekl, že je jeho klient duševně nemocný: "Vezměte si, že tam není žádný klasický kriminální motiv - on z toho neměl žádný prospěch. Jenom si tím přidělával práci. Tam není motiv, že by to dělal pro peníze, z nenávisti, ze žárlivosti - asi je nemocný!"

Advokát Herout také zdůraznil, že bude požadovat vypracování nových znaleckých posudků na duševní stav svého klienta. "Vědeckým ústavem nebo vysokou školou - jak to má na mysli trestní řád," dodal obhájce.

Zelenka se u soudu přiznal k pěti případům podání heparinu, u ostatních si podrobnosti údajně nevybavil. V přípravném řízení se však přiznal k většině případů. Tento rozdíl ve výpovědích zdůvodnil údajným psychickým a fyzickým nátlakem ze strany policie. Ta si podle něj jeho výpovědi, kde se k podávání heparinu přiznává, sama vymyslela, nebo si je vynutila násilím.

Státní zástupkyně Lenka Faltusová to ale vylučuje. A to hned z několika důvodů: "Ta věrohodnost příslušných výpovědí obviněného byla v průběhu přípravného řízení zpochybňována. Bylo ale šetřeno v dané trestní věci Inspekcí ministra vnitra a dospělo se k závěru, že obviněný nebyl k výpovědím nucen. Je třeba konstatovat, že se těchto všech třech výpovědí účastnil i obhájce obviněného. Takže v daném případě v podstatě k žádné možnosti ovlivňování obviněného dojít nemohlo."

V úterý by měl u soudu vypovídat primář havlíčskobrodské nemocnice Pavel Longin. Hlavní líčení potrvá do pátku 25. ledna. Pak bude odročeno na polovinu února. Zatím není jasné, kdy bude vynesen rozsudek. Petr Zelenka je obžalován ze sedmi vražd a deseti pokusů o ni. V případě prokázání viny mu hrozí až doživotní trest vězení.

Další podrobnosti naleznete Zde

Ota Nehasil, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme