Sociální demokraté a Paroubek žalují policii a Kubiceho

Sociální demokracie a její předseda Jiří Paroubek žalují Policii České republiky a bývalého ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jana Kubiceho. Text žaloby měla dnes advokátní kancelář, která stranu zastupuje, doručit Městskému soudu v Praze. Nejsilnější opoziční strana viní Kubiceho i policii z toho, že protiprávně zasáhli do volebního boje v roce 2006.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Městský soud v Praze

Městský soud v Praze | Foto: portal.justice.cz

Jen několik dní před volbami do Poslanecké sněmovny se totiž před dvěma lety dostaly na veřejnost informace o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy z takzvané Kubiceho zprávy. Sociální demokracie v tom dodnes vidí ovlivnění voleb. Na Jana Kubiceho proto už podala několik trestních oznámení.

Případ se podle ní ale dostatečně neřeší a proto bylo nutné přistoupit až k žalobě. Řekl to bezpečnostní expert strany Jeroným Tejc: My skutečně chceme, aby se jasně ukázalo, že ta Kubiceho zpráva byla nepravdivá, aby jasně ukázalo to další šetření, že cílem bylo ovlivnit volby."

Jan Kubice v květnu 2006 ve sněmovně řekl, že tehdejší premiér Jiří Paroubek, ministerstvo vnitra a policejní prezident se snaží ovlivnit vyšetřování některých případů. Z uzavřeného jednání poslanců se ale takzvaná Kubiceho zpráva dostala na veřejnost.

Podle ministra vnitra Ivana Langra je současná žaloba ale jen dalším důkazem, že Jiří Paroubek stále nepřipustil, že volby prohrál: "Já to považuji za pitoreskní a za další důkaz toho, že Jiří Paroubek má i nadále mindrák z prohraných voleb, které si prohrál on sám."

Policejní prezidium zatím nechtělo věc nijak komentovat. Text žaloby totiž zatím nemá k dispozici.

Veronika Malá, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme