Prožívání zápasů zvyšuje riziko infarktu

Prožíváte fotbalová utkání českého národního týmu tak, že Vás píchá u srdce? Dejte si pozor! Němečtí vědci potvrdili souvislost mezi sledováním zápasů reprezentačního výběru a vznikem infarktu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

sportovní fanoušci

sportovní fanoušci | Foto: SK Kladno

Pro vypjaté momenty ve sportovních, například fotbalových kláních, se vžil výraz "infarktová situace." Vědci z mnichovské univerzitní kliniky teď zjistili, že je na tomto "šprochu více než pravdy trochu." Při vystoupeních německé fotbalové reprezentace je prý riziko srdečních infarktů jednoznačně vyšší. Studie zaujala berlínského zpravodaje Českého rozhlasu Jiřího Hoška.

Fotbalová horečka v létě roku 2006 nechala málokterého Němce chladným. Pro mnohé fanoušky ale bylo vzrušení spojené s úspěchy Klinsmannova týmu tak velké, že vyústilo v infarkt nebo srdeční arytmii. Experti z mnichovské univerzitní kliniky teď potvrdili, že statistika hovoří jednoznačně.

Podle serveru Spiegel.ONLINE vyhodnotili údaje ze 24 stanovišť záchranné služby v Mnichově a okolí. Údaje z časových úseků, kdy během mistrovství světa zrovna hrála německá reprezentace, pak porovnali s počtem výjezdů k srdečním příhodám v letech 2003 a 2005.

Dlouho diskutovaná role emočního stresu coby spouštěče srdečního infarktu, je teď prý doložitelná, tvrdí vědci ve studii, která má vyjít v časopise "New England Journal of Medicine." Hamburského kardiologa Thomase Meinertze závěry mnichovských kolegů nepřekvapily. "Je to podobný efekt, jako v případě zemětřesení. To je výskyt infarktů taky vyšší, přestože postižení lidé při katastrofě neutrpěli žádné zranění," řekl Spiegelu Meinertz. Nového je ovšem podle něj na studii to, že i "extrémně pozitivní události mohou vyvolat napětí, které pak vyústí v explozi."

Podle údajů Německého Červeného kříže zasahují zdravotníci při zápasech reprezentace přímo na stadiónu dvakrát častěji, než při běžných duelech ligové soutěže. Nejčastěji si přitom pacienti stěžují na problémy se srdcem. Pět procent z nich musí být nakonec dopraveno do nemocnice.

Diváci s dalšími rizikovými faktory, jako je kouření, nebo nedostatek pohybu, by si tak podle kardiologů měli radši od sportovních utkání svých miláčků udržovat jistý citový odstup. Thomas Meinertz ovšem nevěří, že by zdravý člověk riskoval v souvislosti s fotbalovým zápasem infarkt.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme