Brusel zveřejnil plán na snížení emisí CO2

Brusel dnes zveřejnil plán na snížení emisí oxidu uhličitého . Předseda Evropské komise José Barroso v Evropském parlamentu vysvětloval, co bude návrh znamenat pro jednotlivé členské země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

smog

smog | Foto: stock exchange

Dvacítkový cíl platí, potvrdila Evropská komise s odkazem na loňskou dohodu členských zemí. Do roku 2020 má Unie snížit emise skleníkových plynů o 20 procent, 20 procent energie má pocházet z obnovitelných zdrojů a současně se má 20 procent energie ušetřit.

Břemeno ale neponesou všechny země stejně. Například Švédsko s výhodnějšími podmínkami má produkovat skoro 50 procent energie z obnovitelných zdrojů, Česká republika naproti tomu 13 procent.

České podniky v některých oborech, například v zemědělství, stavebnictví, dopravě a službách, budou moci vypouštět v roce 2020 o devět procent víc emisí než v roce 2005. To proto, aby boj proti globálnímu oteplování nepodvázal ekonomický rozvoj chudších členských zemí Unie.

Výrobci elektřiny, letecké společnosti nebo rafinerie si ale budou muset od roku 2013 nakupovat v aukcích emisní povolenky. To podle předpokladů zdraží postupně cenu elektřiny zhruba o 10 až 15 procent. "Bude to něco stát, ale stojí to za to," připouští předseda EK Barroso.

Milan Kopp, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme