Pražská burza po krátkém oživení propadla o čtyři procenta

Po oživení pád. Tak vypadal dnešní vývoj na akciových burzách. Uklidnění, které vyvolalo včerejší snížení úrokových sazeb ve Spojených státech, vydrželo obchodníkům jen chvíli. Všechny světové burzy umazaly během dne počáteční zisky a končily ztrátou. Výjimkou nebyla ani Praha.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

akcie míří dolů

akcie míří dolů | Zdroj: ČTK

Jak to dopoledne vypadalo nadějně, tak se to po obědě zvrtlo. Posílení akcií bylo jen přechodné. Dění na burze dostatečně ilustruje objem zobchodovaných peněz - 9,5 miliardy korun.

Index PX ztratil čtyři procenta a před závěrem obchodování se dokonce dostal pod úroveň 1400 bodů, což se stalo poprvé od září 2006.

"Největší ztrátu zaznamenal ČEZ, který zavíral na 1071 koruně. Na začátku obchodního dne se kurz blížil téměř k 1200 korunám a byl tam výrazný propad. Jeden z důvodů zlomu byl i v rozhodnutí Evropské komise ohledně rozdělení emisních povolenek pro další období," vysvětlil David Brzek ze společnosti Fio.

Podobným rekordmanem je Komerční banka. Upsala téměř sedm procent. Jako největší bojovníky můžeme označit Erste Bank, která oslabila jen od 0,8 procenta, a Philip Morris, jehož akcie dokonce o tři desetiny posílily.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme