Bronzová socha Štefánika se vrátila do Bratislavy

Socha významného politika Milana Rastislava Štefánika se po 55 letech vrátila na Slovensko. Téměř osmimetrovou bronzovou figuru vyrobili slévači v Blansku na zakázku Štefánikovy nadace. Ta ji hodlá vztyčit na nábřeží v Bratislavě, odkud ji nechali odstranit komunisté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

přeprava Štěfánikovy sochy

přeprava Štěfánikovy sochy | Zdroj: ČTK

Komunisté byli důkladní a bronzového generála nechali roztavit, proto umělci vycházeli ze zmenšených replik, jako je například socha v Praze na Petříně.

Jen co kamion se vzácným nákladem překročil hranice, členové Nadace Milana Rastislava Štefánika sochu slavnostně převzali. Peníze sháněli 15 let a konečně se jim splnil sen, říká předseda Ján Fuska. "Bereme to jako symbol státnosti, nejen prostě jako Štefánika," dodal.

Na Slovensku stojí několik soch generála Štefánika, na žádné však není vyobrazený v letecké kombinéze, podotýká člen další nadace Svetozár Naďovič. "Protože jako letec působil a také při letecké katastrofě zahynul," řekl. V Bratislavě navíc doposud Štefánikova socha chyběla.

Milan Rastislav Štefánik patřil mezi zakladatele Československa, bojoval ve Francii, ale byl také astronom a diplomat. Sochu odhalí členové nadace v květnu příštího roku v blízkosti nové budovy Slovenského národního divadla. Do té doby by měla chytat patinu v jednom z bratislavských skladů.

Martin Hromádka, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme