Nehodu polského vojenského letadla nikdo nepřežil

Nehodu vojenského dopravního letounu na severozápadě Polska nikdo nepřežil. Mezi šestnácti pasažéry letounu Casa španělské výroby byli příslušníci letectva polské armády, většinou vysocí důstojníci. Zvlášť hořká je skutečnost, že se oběti tragédie vraceli z varšavské konference o bezpečnosti leteckého provozu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vojenské letadlo CASA

vojenské letadlo CASA | Foto: en.wikipedia.org

K letecké havárii vojenského letadla typu Casa došlo nedaleko letecké základny v Miroslawci nedaleko Štětína na severozápadě Polska. Pravděpodobně během přistávacího manévru letadlo spadlo do lesa, vzňalo se a v troskách letounu zahynulo všech 16 cestujících a čtyři členové posádky.

Potvrdil to premiér Donald Tusk, který okamžitě přiletěl na místo katastrofy, aby zjistil, jaké byly příčiny tohoto leteckého neštěstí. Prezident Lech Kaczyński, který je na návštěvě Chorvatska, zvažuje zkrácení státní návštěvy a vrací se do Varšavy, kde bude rovněž dohlížet na vyšetřování tohoto leteckého neštěstí.

Ví se, že mezi oběťmi této katastrofy byli vysocí představitelé polské armády. Bylo tam několik důstojníků, několik plukovníků, několik generálů, velitelé základen. Letadlo je rozváželo z konference o bezpečnosti letového provozu po jednotlivých základnách.

Letoun havaroval bezprostředně před přistáním, dopadl do lesnaté oblasti, začal hořet a způsobil požár lesa. Podle polských představitelů a médii jde o nejhorší neštěstí polského vojenského letectva od roku 1973, kdy při podobné havárii zahynulo 18 lidí, včetně dvou ministrů.

Španělské stroje Casa uvedeného typu, které hojně využívají armády členských států NATO, přitom podle polských vojenských expertů doposud neměly vážnější bezpečnostní problémy. Mezi možnými příčinami tragédie zatím figuruje špatné počasí.

Martin Dorazín, Vilém Janouš, Jan Prokeš, Marcela Hálová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme