Egyptská armáda staví na silnicích zátarasy

Do Egypta už začaly z pásma Gazy pronikat i stovky palestinských automobilů. Po dvou dnech, kdy za nákupy a na návštěvy přecházeli hranici z pásma Gazy tisíce pěších Palestinců, tak krize začíná nabírat nový směr. Egyptská armáda se mu snaží čelit silničními zátarasy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trosky bariéry na hranici pásma Gazy s Egyptem

Trosky bariéry na hranici pásma Gazy s Egyptem | Foto: AFP

Do včerejška museli Palestinci přelézat zbytky hraniční bariéry. Avšak poté, co ozbrojenci prorazili nové, schůdnější otvory, mohou už do Egypta i auta. Egypťané rozestavili na své silnice transportéry, stovky palestinských automobilů jsou ale v tuto chvíli až 35 kilometrů od hranice, ve městě al-Aríš, kde žije velká komunita palestinských uprchlíků. Palestinci tak už nemusejí nosit přes hranici kanystry s benzínem, ale snaží se natankovat přímo do svých vozů.

Nedostatek pohonných hmot a dalších komodit v pásmu Gazy je důsledkem izraelské blokády. Židovský stát se sankcemi snažil zabránit raketovým útokům teroristů na své území. Ty však neustaly a po proražení hranice do Egypta se teď bezpečnostní rizika pro Izrael ještě zvýšila.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme