Cizinecká police má za sebou první celorepublikovou akci po vstupu do Schengenu

Cizinecká policie včera provedla rozsáhlou razii zaměřenou na nelegální migranty a dodržování pobytového režimu cizinců. První velká kontrolní akce od vstupu Česka do schengenského prostoru probíhala na celém území republiky. Kontroly se zaměřily především na dopravní tepny, zvlášť pak na ty, které vedou přes hranice Česka. Dále pak na restaurace, nádraží, tržnice, a také na ubytovny nebo živnostenské provozovny a průmyslové zóny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cizinecká policie při kontrole

Cizinecká policie při kontrole | Foto: Archiv

Akce nazvaná "Území" byla prioritně zaměřená na odhalování nelegálních migrantů v České republice. Současně měla zjistit i možnou trestnou činnost a v neposlední řadě pomoci při pátrání po hledaných a pohřešovaných lidech.

"V současné době již nepůsobíme na hraničních přechodech, ale ve vnitrozemí. Masovost té celorepublikové akce je proto, aby veřejnost viděla, že i cizinecká policie v současnosti pracuje tímto způsobem. Takže obdobné kontroly, i když v menším měřítku, jsou našim každodenním chlebem," uvedl mluvčí jihomoravské cizinecké policie Roman Pittner.

Ještě večer se například policisté vypravili do Hradce Králové na kontrolu jedné z ubytoven. Zhruba dvacítka policistů společně s celníky a psovody prověřila ubytovnu ve skladištní oblasti i stavbu nové knihovny v centru města. Jak uvedla mluvčí cizinecké policie v Hradci králové Radka Mašková, u jednoho z cizinců ještě večer zjistili nesrovnalosti v dokladech.

"Policisté našli cizince, který má záznam v schengenském informačním systému, proto ho eskortovali na oddělení k dalšímu šetření," doplnila Mašková. Podle prvních informací policie v průběhu celého úterý na východě Čech zkontrolovala přes 170 cizinců a zadržela tři osoby, po kterých pátrala. Za různé přestupky pak policisté udělili téměř tři desítky pokut.

V takzvaném schengenském prostoru je Česko společně s dalšími devíti evropskými zeměmi od loňského 21. prosince. Území, po kterém je teď možné pohybovat se bez cestovního pasu, zahrnuje 24 států.

Martin Pařízek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme