O odvolávání soudců asi bude rozhodovat kárný senát

Odvolávání soudců a soudních úředníků zřejmě čeká změna. Počítá s tím novela zákona o soudech a soudcích, kterou dnes podpořila vláda. V budoucnu by měl rozhodovat speciální šestičlenný kárný senát Nejvyššího správního soudu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

v soudní síni

v soudní síni | Foto: Nejvyšší soud

Novela má hlavně zjednodušit odvolávání soudních funkcionářů. Má zvýšit nestrannost kárných senátů, které rozhodují o prohřešcích svých kolegů. V nich by zasedli tři soudci Nejvyššího správního soudu a Nejvyššího soudu a ostatní tři místa by patřila laikům s právnickým vzděláním. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil tak chce zabránit soudcovské solidaritě, kdy o chybách svých kolegů rozhodují opět soudci.

O zavední takzvaného laického prvku ale pochybuje prezident Soudcovské unie Jaromír Jirsa. Jako hlavní problém vidí zajištění nezávislosti těch členů kárných senátů, kteří nebudou soudci. Upozornil také na to, že u soudců by šlo o jediný případ u tří pilířů naší státní moci, kdy by laici rozhodovali o možném odsouzení.

Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme