Zvolení Borise Tadiče usnadní Srbsku cestu do Evropy

Srbsko bude mít jednodušší cestu do Evropské unie. Po vítězství demokrata Borise Tadiče v prezidentských volbách Unie nabídla Srbsku politickou smlouvu, která by měla zemi v budoucnu mimo jiné zajistit bezvízový režim se státy sedmadvacítky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boris Tadič

Boris Tadič | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Dohoda je určitou obdobou takzvaného asociačního a stabilizačního paktu, tedy prvního kroku ke členství v Unii, který minulý týden Brusel se Srbskem odmítl uzavřít kvůli nesouhlasu Nizozemska a Belgie.

Původně připravenou dohodu o stabilizaci a přidružení Nizozemsko a Belgie zablokovaly, protože Srbsko neplní podmínku dostatečné spolupráce s ICTY. To znamená především, že má vydat bývalého generála Ratka Mladiče obviněného z válečných zločinů v Bosně.

Smlouva, která je na stole teď, má vést ke zrušení víz pro srbské občany, zlepšení ekonomické spolupráce a mají se zintenzivnit vztahy na politické úrovni. K podpisu smlouvy by mělo dojít ve čtvrtek.

Martin Hromádka, Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme