Itálii čekají předčasné parlamentní volby

Prezident italské republiky Giorgio Napolitano ve středu rozpustí parlament. Vládní krize, která propukla koncem ledna, tak vyústila ve vyhlášení předčasných parlamentních voleb. Ty se musejí konat nejdříve za 45 a nejpozději do 70 dnů po rozpuštění sněmovny. Do voleb povede zemi vláda Romana Prodiho.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Romano Prodi

Romano Prodi | Zdroj: ČTK

Prezident Napolitano byl nucen konstatovat, že při konzultacích o řešení vládní krize se většina politických sil vyjádřila pro předčasné parlamentní volby.

Ve středu dopoledne podepíše dekret, kterým rozpustí parlament a napíše definitivní tečku za patnáctým obdobím zákonodárného sboru v Itálii.

Volby se budou konat pravděpodobně 13. dubna, což umožní spojit parlamentní a částečné komunální volby. Vzhledem k tomu, že se nepodařilo zreformovat volební zákon, italští voliči nebudou moci ani tentokrát vybírat mezi kandidáty a budou moci volit pouze velká seskupení.

V politické krizi se Itálie ocitla 24. ledna. Vláda levého středu v čele s Romanem Prodim tehdy v Senátu těsně neprošla hlasováním o důvěře a podala demisi. Podnět ke krizi důvěry v Prodiho kabinet dal odchod malé koaliční strany křesťanských demokratů UDEUR, na jejíchž hlasech mnohabarevná vláda v Senátu závisela.

Vědunka Lunardi, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme