Gates znovu varoval před rozpadem NATO kvůli Afghánistánu

V Mnichově dnes končí letošní ročník prestižní bezpečnostní konference. Jejím ústředním tématem se ukázal být Afghánistán a další úloha Severoatlantické aliance v této zemi. Spojené státy už několik dní tlačí na spojence, zejména na Německo, aby do Afghánistánu poslali další vojáky. Jinak by se celé NATO mohlo i rozpadnout, zopakoval znovu americký ministr obrany Robert Gates.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Franz Josef Jung, Robert Gates

Franz Josef Jung, Robert Gates | Zdroj: ČTK

"Afghánistán je bezprecedentní případ. Je to první pozemní válka, kterou NATO kdy vedlo. Aliance si nemůže dovolit rozdělit se na ty, kteří jsou připraveni bojovat, a na ty druhé," řekl Gates.

Dodal, že nechce na nikoho ukazovat prstem a že Němci jsou možná trochu přecitlivělí. Německý ministr obrany Franz Josef Jung včera váhavý postoj Berlína hájil s tím, že Afghánistán vedle vojáků potřebuje i hospodářskou obnovu.

K Jungovi se dnes přidal i britský ministr zahraniční David Miliband, který prohlásil, že situace v Afghánistánu nemá čistě vojenské řešení. Britové přitom patří ke klíčovým americkým spojencům.

Martin Hromádka, Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme