Vládní návrh posunuje odchod do důchodu

Po roce 2030 by čeští občané mohli odcházet do penze v 65 letech. Povinné pojistné by měli místo pětadvaceti odvádět pětatřicet let. Návrh zákona, který by měl důchodový systém v Česku upravit, v pondělí schválila vláda. Pokud se legislativní proces (Poslanecká sněmovna - Senát - prezident) nezadrhne, začala by tato první etapa důchodové refomy platit od ledna 2010.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Kalousek, Mirek Topolánek a Martin Bursík

Miroslav Kalousek, Mirek Topolánek a Martin Bursík | Foto: Úřad vlády ČR

Ekonom Vladimír Bezděk, který byl v letech 2004-2005 předsedou zvláštní komise pro přípravu důchodové reformy, Radiožurnálu vysvětlil, proč je současný systém nevyhovující: "Důchodový věk se dnes zvyšuje tím způsobem, že se čeká opravdu až na ten rok, kdy se v důchodovém systému poprvé objeví deficit nebo kdy se ty problémy objeví jinak, a pak by se skokově, nárazově a výrazně z roku na rok zvýšil věk odchodu do důchodu o rok, dva nebo tři z šedesáti na šedesát tři nebo z šedesáti tří na šedesát pět let."

A čeho chce vláda reformou dosáhnout? "Cílem je ten zub v důchodovém věku, což může být rok nebo dva navíc, rozložit na delší období," dodal Vladimír Bezděk.

Původně se chtěly na podobě penzijní reformy dohodnout všechny parlamentní strany. Protože to ale nedokázaly, předloží vláda první etapu změn bez dohody s opozicí. Ekonomové kabinet chválí za to, že potřebný krok už dál neodkládá. Na nutnost reformy upozorňuje například Aleš Michl z Raiffeisenbank: "Čím déle se politici nebudou schopni dohodnout na nějaké komplexní změně důchodového systému, tím více přibude takových nepopulárních opatření, jako je to současné prodloužení věku odchodu do důchodu. Letošní rok je první v historii, kdy bude počet osob starších šedesáti let větší než počet teenagerů."

Zákon by měl začít platit od roku 2010. Podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase je ale nezbytné, aby se schválil ještě letos. Podle něho by měl být zákon už v březnu předložený Poslanecké sněmovně k prvnímu čtení, v červnu pak k druhému a třetímu čtení. Následně by putoval ke schválení do Senátu a na závěr by měl zákon podepsat prezident.

"Vstup v platnost nejpozději na podzim letošního roku a účinnost od 1. ledna roku 2010. Po celý legislativní proces se budeme snažit dosáhnout ne-li podpory, tak alespoň tolerance klíčových změn, které jsou naprosto nezbytné," dodal Nečas.

Vilém Janouš, Petr Medek, Šárka Slezáková, Pavel Schrötter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme