Rozvědka šetří únik informací o schůzce Weigl - Šlouf

Videozáznam z lednové schůzky kancléře prezidenta Jiřího Weigla a bývalého poradce Miloše Zemana Miroslava Šloufa v pražském hotelu Savoy unikl buď z policie nebo z civilní rozvědky. Podle ověřených informací Českého rozhlasu - Rádia Česko už proto celou záležitost šetří Inspekce ministra vnitra a inspektoři Úřadu pro zahraniční styky a informace - tedy civilní rozvědky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

průmyslová kamera

průmyslová kamera | Foto: escadtrade.cz

Reportér Rádia Česko zjistil, že inkriminovaný videozáznam vyzvedl 24. ledna v hotelu Savoy policista z jednotky, která se specializuje na sledování osob. Požádal jej o to pracovník civilní rozvědky. Čtyři dny před volbou prezidenta zveřejnil část záznamu server Aktuálně.cz. Záběry ze schůzky Weigla a Šloufa sehrály roli při víkendové volbě hlavy státu. A ovlivnily například rozhodování Strany zelených o tom, jestli bude volba tajná a nebo veřejná.

O celé záležitosti byl už minulý týden informován ministerský předseda Mirek Topolánek. Na konkrétní zjištění reportéra Rádio Česko k úniku videozáznamu Topolánek zareagoval: "Jste mě trochu zaskočil, protože nevím, odkud můžete mít tyto informace. Já mám tyto informace zhruba z konce minulého týdne, ještě před volbou prezidenta. Zakázal jsem jakékoli informace o tom uvolňovat. V podstatě potvrzuji to, že k něčemu podobnému došlo."

Později odpoledne premiér Topolánek uvedl: "Ukazuje se, že to DVD se záznamem schůzky v hotelu Savoy získal příslušník Útvaru zvláštních činností Policie České republiky, který jednal na základě žádosti vysokého důstojníka Úřadu pro zahraniční styky a informace, což je služba, která podléhá ministru vnitra. Policista ani příslušník toho úřadu k tomu neměli žádný zákonný důvod, to jestli o té věci věděli nadřízení, to je věcí dalšího šetření. Podle informací, které mám k dispozici, došlo k opakovanému selhání příslušníků Úřadu pro zahraniční styky a informace. Toto selhání hodnotím jako systémové."

Za únikem nahrávky, která zaznamenala schůzku kancléře prezidenta Jiřího Weigla a lobbisty Miroslava Šloufa v pražském hotelu Savoy, stojí podle premiéra Mirka Topolánka bývalý ředitel civilní rozvědky Karel Randák a někdejší mluvčí bývalého ministra spravedlnosti Pavla Němce Petr Dimun. Oba dva, Randák a Dimun ale tyto informace popřeli.

Kandidát na prezidenta Jan Švejnar už dřív Radiožurnálu řekl, že se nebojí, že mu ublíží, když Miroslav Šlouf shání v řadách ČSSD hlasy pro jeho protivníka v boji o Hrad. Švejnar si naopak myslí, že to může uškodit Václavu Klausovi: "Já si myslím, že jestliže Václav Klaus má pana Šloufa ve svém týmu, tak to spíš vypovídá o něm než o mně, já to vidím celkem jako pozitivní zprávu pro mě."

K tomu, že by Miroslav Šlouf mohl současnému prezidentovi pomáhat ke znovuzvolení, Václav Klaus Radiožurnálu dřív řekl: "Nevím jaký by měl být komentář, nevím přesně, jak pomáhá nebo může pomáhat. Nepochybně je členem sociální demokracie, takže tam má nějaké své působení a svůj vliv, nic jiného k tomu nemohu říci."

Jan Hrbáček, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme