Harryho Pottera prodala Tesku společnost Vltava Stores

Poslední díl Harryho Pottera Relikvie smrti prodávaný v Tesku není plagiát. Knihy řetězci prodal internetový obchodní dům Vltava, který knihy získal přímo od nakladatelství Albatros. Českému rozhlasu to potvrdil ředitel internetového obchodu Josef Suchánek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Harry Potter a relikvie smrti

Harry Potter a relikvie smrti | Foto: Albatros

Důvodem k předání knih Tesku byla podle Suchánka skutečnost, že se knihy začaly prodávat i v jiných internetových obchodech. Zástupci Vltavy se cítili být tímto jednáním poškozeni, a proto knihy prodali přes prostředníka právě Tesku.

"Měli jsme s Albatrosem nasmlouvané nějaké podmínky, potom se vývojem událostí ukázalo, že ty podmínky nebyly ze strany Albatrosu myšleny až tak vážně. Existovala určitá oprávněná obava z toho, že by nám mohlo mnoho tisíc výtisků zůstat, tak jsme se rozhodli k tomu kroku, že jsme se určité části obchodně zbavili," uvedl Suchánek.

Albatros v minulých dnech zpochybnil pravost těchto knih i s ohledem na skutečnost, že se prodávaly za nižší cenu než v oficiálním prodeji. Mluvčí Albatrosu Radovan Dyk dnes odmítl krok Vltavy komentovat. "V tuto chvíli čekáme na oficiální vyjádření společnosti Vltava Stores a podle toho se rozhodneme, jak budeme reagovat," řekl na dotaz Radiožurnálu Dyk.

Prodej posledního dílu ságy o čaroději Harry Potterovi bude mít také dohru u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který prošetří, jestli Albatros nezneužil dominantní postavení, když odmítl prodej knihy prostřednictvím hypermarketů. Předmětem vyšetřování antimonopolního úřadu je také možné uzavření zakázané vertikální dohody o ceně.

Vltava Stores prodávala knihu, stejně jako kamenná knihkupectví, už od půlnoci 31. ledna. Do obchodních řetězců prý hodlal Albatros knihu dodat až od 1. března. V Tesku se ale kniha objevila poprvé 5. února. Nakladatelství Albatros podalo trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli údajné nelegální výrobě a distribuci knihy. Tesco se proti tomuto nařčení ohradilo a tvrdilo, že v případě jím prodávaných knih jde o oficiální výtisky.

Jako oficiální důvod časového upřednostnění knihkupců Albatros uvádí, že knihkupci dlouhodobě pečují o veškerou jeho produkci a jsou hlavním distribučním kanálem jeho knih. Většina hypermarketů naopak podle mluvčího není standardním přímým prodejcem Albatrosu a nemá s ním uzavřeny dlouhodobé distribuční smlouvy na kompletní produkci.

Bohumír Mazáč, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme