Jana Bobošíková stáhla svou prezidentskou kandidaturu

Z prezidentské kandidatury odstoupila Jana Bobošíková. Jak pak řekla novinářům, rozhodnutí učinila po informaci předsedy KSČM Vojtěcha Filipa, že se pro ni nepodařilo vyjednat patřičnou podporu. Její oznámení změnilo atmosféru v kuloárech. Prvního kola druhé volby se tak zúčastní pouze kandidáti dva, a to Václav Klaus a Jan Švejnar. Čas do 14. hodiny si volitelé vyhradili na oběd. Volbu můžete sledovat i ve speciálním vysílání Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

J. Švejnar, J. Bobošíková a V. Klaus

J. Švejnar, J. Bobošíková a V. Klaus | Zdroj: ČTK

Jen jediný zákonodárce chyběl při zahájení druhé společné schůze obou komor parlamentu ke druhé volbě prezidenta republiky. Poslankyně Olga Zubová ze Strany zelených se omluvila ze zdravotních důvodů. Poslanci a senátoři měl původně volit mezi třemi kandidáty: Janou Bobošíkovou, Václavem Klausem a Janem Švejnarem. Po projevech kandidátů a rozpravě zákonodárců pak Jana Bobošíková oznámila, že z volby odstupuje.

V úvodu schůze navrhl předseda sněmovny Miloslav Vlček, a to stejně jako před týdnem, aby prezidenta republiky volili zákonodárci tajným hlasováním. Pokud by se na tom sněmovna a Senát neshodly, což se očekává, poslanci a senátoři by tak jako před týdnem příštího prezidenta opět volili veřejně, tedy aklamací.

Dva poslanci mění poměry sil

Na společnou schůzi přišlo 199 poslanců, ze zdravotních důvodů chyběla poslankyně Strany zelených Olga Zubová. Senát se sešel v plném počtu, a tak ve španělském sále zasedlo na začátku jednání všech 81 senátorů. Podrobnosti o dění před zahájením schůze, ale i výsledky první, neúspěšné volby, nalezenete ZDE.

Člen Poslanecké sněmovny Evžen Snítilý (ČSSD) ještě před začátkem schůze vystoupil s prohlášením, že v druhé volbě prezidenta republiky podpoří kandidáta ODS Václava Klause. Počet volitelů za Stranu zelených se snížil o poslankyni Olgu Zubovou, která ze zdravotních důvodů na volbu na Pražský hrad nepřijde. "Budu hlasovat pro Václava Klause. Jdu sem s jediným pocitem, chci, aby byl dneska zvolen prezident republiky. Bez jakéhokoli vzruchu, bez jakýchkoli emocí. Volíme hlavu státu," prohlásil Snítilý. Z poslaneckého klubu ČSSD byl vyloučen a předseda strany Jiří Paroubek ho vyzval ke složení poslaneckého mandátu.

O post hlavy státu se původně ucházeli tři kandidáti

Do volby prezidenta šli původně tři kandidáti. Vedle Václava Klause a Jana Švejnara i europoslankyně Jana Bobošíková, kterou nominovali poslanci KSČM. Komunisté ale také zveřejnili podmínky pro jejich případnou podporu jiného kandidáta - Jana Švejnara. Sociální demokraté už dřív potvrdili, že chtějí opět volit právě Jana Švejnara. Toho podporuje i Strana zelených. Za třetím kandidátem, současným prezidentem Václavem Klausem stojí všichni občanští demokraté v obou komorách parlamentu. Lidovečtí zákonodárci jsou rozdělení - někteří jsou pro Klause, další pro Švejnara.

Sněmovna i Senát souhlasily s přítomností kandidátů na schůzi, a ti pak zaujali místo u jednotlivých stolků, kde sedí členové vlády a nad nimi předsednictva obou parlamentních komor. Po vylosování jejich pořadí pak Václav Klaus, Jan Švejnar a Jana Bobošíková přednesli své kanddátské projevy.

Jako první z uchazečů o vystoupil současný prezident Václava Klaus. Zdůraznil mimo jiné, že nebude prosazovat vstup země do eurozóny, dokud to pro Česko nebude výhodné. Václav Klaus se ve svém proslovu také překvapivě přiklonil k veřejné volbě hlavy státu. Mottem kandidáta o úřad hlavy státu Jana Švejnara je Česká republika bez bariér. Ve svém projevu mimo jiné slíbil, že by jako případný prezident ctil poslaneckou sněmovnu a senát. Prezidentská kandidátka Jana Bobošíková varovala před korupcí a mafiánskými praktikami, které podle ní provázejí volbu hlavy státu. "Pouhý krůček stačí a zřítíme se do propasti mafiánského režimu," prohlásila mimo jiné ve Španělském sále. Projevy kandidátů si můžete vyslechnout ZDE.

Jana Bobošíková z volby odstoupila

Jana Bobošíková s manželem | Foto: Khalil Baalbaki

Z prezidentské kandidatury odstoupila Jana Bobošíková. "Vyslechla jsem si rozpravu a jako realistka respektuji fakt, že se mým navrhovatelům nepodařilo v té krátké době, kterou měli k dispozici, vyjednat pro mě potřebnou podporu. Nejsem z těch, kteří by chtěli zbytečně komplikovat a prodražovat dnešní politická jednání. Proto jsem se rozhodla z dnešní druhé volby prezidenta České republiky odstoupit," oznámila Bobošíková poslancům a senátorům na konci jejich dopolední rozpravy.

Jak pak řekla novinářům, rozhodnutí učinila po informaci předsedy KSČM Vojtěcha Filipa, že se pro ní nepodařilo vyjednat patřičnou podporu.Šéf KSČM Vojtěch Filip potom v České televizi řekl, že podle jeho názoru budou komunističtí volitelé v prvním kole podporovat Jana Švejnara, avšak v případném třetím kole je tato podpora vyloučena.

Pravidla volby prezidenta

Navrhovat kandidáta na prezidenta může nejméně deset poslanců nebo deset senátorů. Prezidentem republiky je zvolen kandidát, který na společné schůzi obou komor parlamentu získal nadpoloviční většinu hlasů všech poslanců i nadpoloviční většinu hlasů všech senátorů.

Nezíská-li žádný z kandidátů nadpoloviční většinu hlasů všech poslanců a všech senátorů, koná se do čtrnácti dnů druhé kolo volby. V tom je zvolen kandidát, který získal nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců i nadpoloviční většinu hlasů přítomných senátorů.

V případném třetím kole je zvolen ten z kandidátů druhého kola, který získal nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců a senátorů dohromady. Nebyl-li prezident republiky zvolen ani ve třetím kole, konají se nové volby. Společné schůzi zákonodárců podle ústavy předsedá šéf Poslanecké sněmovny.

Souhrn zpravodajství z volby prezidenta, fotogalerie i zvukový archiv najdete na speciálním webu Volba prezidenta 2008.

Milan Kopp, Jana Zemanová, Veronika Malá, Václava Vařeková, Lenka Buriánková, David Vandrovec, Martina Lustigová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme