V Evropě je nový stát - Kosovo

Kosovo vyhlásilo nezávislost na Srbsku. Premiér Hashim Thači přečetl text deklarace nezávislosti, podle které Kosovo bude demokratickým, laickým a multietnickým státem, který zajistí stejná práva všem obyvatelům. Toto vyjádření míří především k srbské menšině, která odmítá odtržení provincie od Srbska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kosovští Albánci s vlajkami Albánie a USA

Kosovští Albánci s vlajkami Albánie a USA | Zdroj: ČTK

Ze Srbska přišla zpráva podle očekávání - Bělehrad nikdy neuzná odtržení své jižní provincie. "Neuznáváme násilný vznik falešného státu na našem území. Jsme proti politice násilí, která je namířena proti Srbsku. Proto musíme jednotně zvednout hlas nesouhlasu proti aktu Kosova a Metochie," prohlásil srbský premiér Vojislav Koštunica.

Srbové projevili rozhořčení z nezávislosti Kosova útoky na ambasády západních států. Velvyslanectví Spojených států v Bělehradě bylo terčem útoku několika stovek rozlícených demonstrantů. Výsledkem byla vymlácená okna, převrácené popelnice a útoky proti policii, která budovu chránila. Ve slovinské ambasádě vandalové začali rabovat a pálili vlajky. V Novém Sadě na severu Srbska musela policie zabránit útoku proti slovinskému obchodnímu domu Mercator. Demonstranti zničili hned několik restaurací McDonalds, ale i kancelář liberálů, kteří byli pro uznání nezávislosti Kosova. V samotném Kosovu explodovaly dva granáty u budovy OSN. Potvrzeno je zatím třicet zraněných.

Klaus: Na samostatnost Kosova byl ještě čas

Jak řekl prezident Václav Klaus v České televizi, jednostranné vyhlášení samostatnosti je unikátní rozhodnutí a může mít špatné bezprecedentní důsledky. "Může to mít domino efekt, jak se říká. Mohou některé jiné části jiných států najednou přijít, že jim to tak úplně nevoní v tom větším státu, ve kterém se do dneška nacházejí," řekl Klaus.

Nicméně české ministerstvo zahraničí bere kosovskou deklaraci nezávislosti na vědomí,je ale podle něj nutné, aby k uznání nezávislosti Kosova přijala společné stanovisko Evropská unie. Měla by to udělat dnes na zasedání rady pro vnější vztahy v Bruselu. Podle místopředsedy vlády pro evropské záležitosti Alexandra Vondry však bude dohoda velmi obtížná, protože některé státy EU s nezávislostí Kosova mají problémy.

Samostatnost Kosova a svět: Rozdílné reakce

Nejednoznačné reakce vzbudilo vyhlášení kosovské nezávislosti v sousedním Německu. Spolková vláda se sice dlouhodobě kloní k uznání nového státu. Nejvyšší prioritou je ale pro ni stabilita na Balkáně. Šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier v souvislosti s deklarací kosovské nezávislosti odmítl jakoukoli formu násilí. "Toho Balkán v minulosti zažil až příliš," dodal politik sociální demokracie. Dnešní schůzku ministrů zahraničí Evropské unie vidí Steinmeier jako příležitost k potvrzení evropské jednoty.

Mnohem dál jde předseda zahraničního výboru Spolkového sněmu za CDU Ruprecht Polenz. Ten od šéfů diplomacií očekává, že otevřou cestu k rychlému uznání Kosova většinou členských států Evropské unie. Jak dále řekl deníku Tagesspiegel, nezávislost jihosrbské provincie neznamená precedens pro odštěpení dalších států jinde ve světě.

Čína je znepokojená vyhlášením nezávislosti Kosova. Peking považuje krok Prištiny za jednostranný, který navíc může destabilizovat situaci na Balkáně. Čína je jedním z pěti stálých členů Rady bezpečnosti OSN s právem veta a na rozdíl od USA, Velké Británie a Francie uznání Kosova jako samostatného státu nepodporuje. Rozhodnutí kosovské vlády může mít negativní dopad na mír a stabilitu celého balkánského regionu, uvedl v první oficiální reakci Pekingu mluvčí čínského ministerstva zahraničí Liou Ťien-čchao. Jak dodal, vyhlášením nezávislosti je také ohroženo budování multietnické společnosti v Kosovu. Nad soužitím většinových Albánců a menšinových Srbů dohlížela od roku 1999 správa OSN, právě role i pozice Rady bezpečnosti však podle Pekingu mohou být jednostranným aktem kabinetu v Prištině poškozeny.

Nejostřeji proti vyhlášení nezávislosti Kosova protestuje tradiční spojenec Srbska Rusko. To už také svolalo mimořádné zasedání Rady bezpečnosti a hájí územní celistvost Srbska. Moskva argumentuje tím, že uznání nezávislosti Kosova může podpořit další separatistické regiony po celém světě.

Jiří Hošek, Jan Prokeš, Miroslav Panuška, Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme