Na Balkáně vzniklo samostatné Kosovo

Kosovo se odtrhlo a vyhlásilo nezávislost na Srbsku. Podle deklarace nezávislosti bude demokratickým, laickým a mnohonárodním státem, který zajistí stejná práva všem obyvatelům. Toto ujištění je adresováno hlavně srbské menšině v Kosovu, která odmítá odtržení provincie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

tanec s albánskou vlajkou v Kosovské Mitrovici

tanec s albánskou vlajkou v Kosovské Mitrovici | Zdroj: ČTK

Srbsko a Kosovo

Srbsko reagovalo jasně - nikdy neuzná samostatnost své bývalé jižní provincie. Premiér Vojislav Koštunica prohlásil: "Neuznáváme násilný vznik falešného státu na našem území. Jsme proti politice násilí, která je namířena proti Srbsku. Proto musíme jednotně zvednout hlas nesouhlasu proti aktu Kosova a Metochie."

Mnoho Srbů dalo svůj nesouhlas s nezávislostí Kosova najevo útoky na ambasády západních států. Ty se totiž staví na stranu nového státu. Velvyslanectví Spojených států v Bělehradě tak bylo terčem útoku několika stovek rozlícených demonstrantů. Výsledkem jsou vymlácená okna, převrácené popelnice v okolí a útoky proti policii, která budovu chránila. V ambasádě Slovinska vandalové rabovali a pálili vlajky. V Novém Sadě na severu Srbska pak musela policie zabránit útoku proti slovinskému obchodnímu domu Mercator. Demonstranti zničili hned několik restaurací McDonalds, ale i kancelář srbských liberálů, kteří byli pro uznání nezávislosti Kosova. V samotném Kosovu explodovaly dva granáty u budovy OSN. V Kosovu totiž dohlíží nad soužitím většinových Albánců a menšinových Srbů od roku 1999 správa OSN. Potvrzeno je zatím třicet zraněných.

Česko a Kosovo, svět a Kosovo

Jak řekl prezident Václav Klaus v České televizi, jednostranné vyhlášení samostatnosti je unikátní rozhodnutí a může mít špatné bezprecedentní důsledky. "Může to mít domino efekt, jak se říká. Mohou některé jiné části jiných států najednou přijít, že jim to tak úplně nevoní v tom větším státu, ve kterém se do dneška nacházejí," řekl Klaus.

České ministerstvo zahraničí bere kosovskou deklaraci nezávislosti na vědomí, je ale podle něj nutné, aby k uznání nezávislosti Kosova přijala společné stanovisko Evropská unie. Měla by to udělat dnes na zasedání rady pro vnější vztahy v Bruselu. Podle místopředsedy vlády pro evropské záležitosti Alexandra Vondry ale bude dohoda velmi obtížná, protože některé státy EU mají s nezávislostí Kosova problémy.

Nejednoznačné reakce vzbudilo vyhlášení kosovské nezávislosti například v sousedním Německu. Spolková vláda se sice dlouhodobě kloní k uznání nového státu, nejvyšší prioritou je ale pro ni stabilita na Balkáně. Šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier v souvislosti s deklarací kosovské nezávislosti odmítl jakoukoli formu násilí. Dnešní schůzku ministrů zahraničí Evropské unie vidí Steinmeier jako příležitost k potvrzení evropské jednoty.

Ještě dál jde předseda zahraničního výboru Spolkového sněmu za CDU Ruprecht Polenz. Ten od šéfů diplomacií očekává, že otevřou cestu k rychlému uznání Kosova většinou členských států Evropské unie. Jak řekl deníku Tagesspiegel, nezávislost Kosova neznamená precedens pro odštěpení dalších států jinde ve světě.

Čína je znepokojená vyhlášením nezávislosti Kosova. Peking považuje krok Prištiny za jednostranný, který navíc může destabilizovat situaci na Balkáně. Čína je jedním z pěti stálých členů Rady bezpečnosti OSN s právem veta a na rozdíl od USA, Velké Británie a Francie uznání Kosova jako samostatného státu nepodporuje. Rozhodnutí kosovské vlády může mít negativní dopad na mír a stabilitu celého balkánského regionu, uvedl v první oficiální reakci Pekingu mluvčí čínského ministerstva zahraničí Liou Ťien-čchao.

Nejostřeji proti vyhlášení nezávislosti Kosova protestuje tradiční spojenec Srbska - Rusko. To už také na mimořádném zasedání Rady bezpečnosti hájilo územní celistvost Srbska. Rada bezpečnosti se kvůli nové situaci na Balkáně sejde opět dnes ve večerních hodinách našeho času.

Jiří Hošek, Robert Mikoláš, Miroslav Panuška, Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme