Evžen Snítilý se poslaneckého mandátu nevzdá

Evžen Snítilý se poslaneckého mandátu nevzdá. ČTK a Právu dnes řekl, že k tomu nemá důvod. K odchodu z dolní komory ho vyzývají sociální demokraté. Snítilý, který v rozporu s postojem ČSSD hlasoval při druhé volbě prezidenta pro Václava Klause, byl už minulý týden vyloučen ze sněmovní frakce ČSSD.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evžen Snítilý

Evžen Snítilý | Zdroj: ČTK

Šéf poslanců ČSSD Michal Hašek si ale myslí, že Snítilý by se mandátu vzdát měl. "Můj osobní názor je, že by se měl vzdát mandátu. A vyjádřil to i Ústřední výkonný výbor ČSSD tuto neděli. Myslím si - a berte to v tuto chvíli jako úvahu - pokud pan Snítilý se cítí pod nějakým tlakem v souvislosti s tím, jak se třeba rozhodoval v prezidentské volbě nebo se musel rozhodovat v nějakých dalších politických otázkách, je to nejčestnější cesta k tomu, aby se z takových tlaků vymanil."

Náchodská organizace sociální demokracie má 3. března rozhodnout o tom, zda ho vyloučí i ze strany. Mezi sociálními demokraty z Náchodska sílí hlasy, aby Snítilý byl ze strany vyloučený. Předseda okresního výboru ČSSD Miloslav Mrština je přesvědčený, že Evžen Snítilý nikdy nepodporoval zájmy České strany sociálně demokratické, ale naopak zájmy Občanské demokratické strany.

Člen výboru náchodských sociálních demokratů Jiří Tichý České televizi řekl, že Snítilého postup jeho spolustraníky v náchodské organizaci zklamal. Podle jeho informací, které dostal od výboru místní organizace a také od řadových členů, je jejich reakce na Snítilého hlasování pro prezidenta Klause negativní. Tichý se bude přiklánět k vyloučení poslance Evžena Snítilého z České strany sociálně demokratické.

Snítilý při první volbě prezidenta v sobotu 9. února opustil ze zdravotních důvodů společnou parlamentní schůzi na Pražském hradě. Spekuluje se o tlaku, kterému údajně čelil. Občanští a sociální demokraté se z vytváření tohoto tlaku obviňovali navzájem. Snítilý později ale uvedl, že žádný nátlak na něj prý nikdo nevyvíjí.

Souhrn zpravodajství z volby prezidenta, fotogalerie i zvukový archiv najdete na speciálním webu Volba prezidenta 2008.

Milan Kopp, Jana Zemanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme