EU vyzývá Turecko, aby se vyvarovalo zbytečného násilí proti Kurdům

Rozporuplné reakce se ozývají po vpádu turecké armády do Iráku. Evropská unie má výhrady a vyzývá Ankaru, aby se zdržela nepřiměřené vojenské operace. Spojené státy přijaly záruky turecké armády, že se vyhne civilním obětem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

turecké tanky poblíž hranice s Irákem

turecké tanky poblíž hranice s Irákem | Zdroj: ČTK

Podle Washingtonu jde o útoky jen proti základnám kurdských separatistů na severu Iráku. To potvrdil i turecký premiér Recep Tayyip Erdogan: "Cílem pokračujících operací jsou tábory teroristů na severu Iráku. Nechceme útočit proti Iráčanům, protože jsou to naši přátelé."

Turecká armáda vstoupila do severního Iráku, aby zlikvidovala kurdské separatisty. Ti se tam ukrývají a podnikají výpady na turecké území. Zatím není jasný rozsah operace. Oficiálně vyslala turecká armáda do pozemní operace několik tisíc mužů, sdělovací prostředky hovoří až o 10 tisících. Naproti tomu irácká strana útok popřela s tím, že Turci se na irácké území vůbec nedostali.

Pozemní operace turecké armády vzbuzuje obavy z destabilizace jediné klidné části Iráku. Výhrady k ní vyslovil také český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg: "Překračování hranic je něco, s čím nikdy nemůžeme souhlasit; překračování hranic je porušení míru. Ačkoli tedy chápu turecké obavy."

Adam Weiss, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme