Oscar za nejlepší filmovou píseň patří M. Irglové a G. Hansardovi

Letošnímu jubilejnímu předávání prestižních filmových Oscarů vévodil favorizovaný snímek Tahle země není pro starý bratří Joela a Ethana Coenových. Ten získal čtyři zlaté sošky včetně ceny za nejlepší celovečerní film a za nejlepší režii. Česká zpěvačka a pianistka Markéta Irglová získala spolu s irským hudebníkem Glenem Hansardem Oscara za skladbu Falling Slowly z irského nízkorozpočtového snímku Once.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Glen Hansard a Markéta Irglová

Glen Hansard a Markéta Irglová | Zdroj: ČTK

Česká zpěvačka a pianistka Markéta Irglová a irský hudebník Glen Hansard získali Oscara za nejlepší filmovou píseň loňského roku. Ocenění americké filmové akademie dostali za skladbu Falling Slowly z irského snímku Once.

"Tohle je tak důležité nejen pro mě, ale i pro ostatní nezávislé umělce, kteří se tak snaží. Nebojte se snít a doufat, ta naděje nás všechny spojuje," řekla po převzetí ceny Markéta Irglová, kterou diváci ocenili nadšeným potleskem. Ještě včera dostali oba umělci prestižní cenu pro nezávislé snímky Spirit Award. Ve filmu Once si mimochodem oba zahráli. Příběh vypráví o české emigrantce, která se setká s dublinským pouličním muzikantem. Společně píšou písničky, nahrávají a přitom se do sebe zamilují. Scénář filmu je částečně podle pravdy. I Irglová s Hansardem jsou totiž partneři

Vedle oscarové laureátky Irglové lze za český úspěch na letošním předávání Oscarů považovat i fakt, že v kategorii nejlepší neanglicky mluvený film získal Oscara rakouský snímek Ďáblova dílna, který vznikl podle námětu Adolfa Burgera.

Také film o Edith Piaf, za který herečka Marion Cotillardová získala Oscara za nejlepší ženský výkon v hlavní roli, byl natočen ve francouzsko-anglicko-české koprodukci. Hrají v něm mimo jiné i Vladimír Javorský a Marek Vašut. K českým kořenům se hlásí také americký animátor Jan Pinkava, spoluautor námětu animovaného snímku Ratatouille, který získal Oscara v kategorii nejlepší animovaný film.

A jací jsou další ocenění? Oscara za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli dostal Daniel Day-Lewis za roli ve filmu Až na krev. Sošku za scénář filmu Tahle země není pro starý si odnášejí bratři Coenové, kteří ji získali i za režii a nejlepší film.

Poláci čekali cenu pro A. Wajdu

Poláci litují, že film Andrzeje Wajdy Katyń nezískal Oscara v kategorii nejlepší neanglicky mluvený film. Známé polské studio SEMAFOR zato vyrobilo britský animovaný snímek Petr a vlk, který Oscara získal.

Poláci očekávali, že americká filmová akademie ocení, jak Andrzej Wajda zpracoval závažné a na západě málo známé téma katyňského zločinu. Pro světoznámého režiséra je ale nejdůležitější, že se o filmu mluví: "Nejsem zklamaný. Vždyť už jsem tady počtvrté. Soutěž má svá pravidla - některé filmy se líbí porotě jiné divákům a mě těší, že si filmu Katyń všimli," řekl Andrzej Wajda polské televizi.

Polský režisér získal Oscara za celoživotní dílo už před osmi lety. Akademie nominovala už čtyři jeho filmy.

Milan Kopp, Martin Dorazín, Jana Petrová, Jiří Kokmotos Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme