Vzpomínáme 60. výročí komunistického puče

Na Staroměstském náměstí si dnes političtí vězňové připomněli 60 let od nástupu komunismu k moci. Sešlo se na ní asi 300 převážně starších lidí. Pamětníci tvořili na náměstí hloučky už před začátkem vzpomínkové akce. Paní Růžena Popelková vzpomínala na tatínka, se kterým tehdy v únoru poslouchala rozhlas: "On mi tenkrát řekl, že to asi bude všechno špatně, když nastoupili komunisté. Jenomže jsme si mysleli, že to tak do Vánoc praskne - a ono to trvalo 40 let!"

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

J. Ruml, N. Kavalírová a M. Topolánek

J. Ruml, N. Kavalírová a M. Topolánek | Zdroj: ČTK

Ke shromážděným na Staroměstském náměstí dnes promluvila předsedkyně Konfederace politických vězňů. Slíbila, že političtí vězni budou usilovat o zrušení Komunistické strany Čech a Moravy: "Protože tato ideologie a tato strana jsou strůjci zla a násilí."

"Političtí vězni komunistického režimu hodlají dále intenzivně poukazovat na nelegitimitu KSČM jako dědice násilnických tradic Komunistické strany Československa," zdůraznila Kavalírová a připomněla oběti komunistického režimu.

"Komunismus byl historií jedné velké lži, lži od začátku až do konce," připomněl premiér Mirek Topolánek. V únoru 1948 podle něho selhali demokratičtí politici, kteří byli příliš rozhádaní, někteří z nich zradili, někteří byli málo prozíraví a jiní zbabělí.

"Únor 1948 je synonymem pro konec svobodné Československé republiky," zdůraznil primátor hlavního města Pavel Bém. "Stále jsou mezi námi lidé, kteří neví, že Gottwald byl zločinec," poznamenal k tomu, že mladí komunisté oslavují 25. únor 1948 jako dočasné vítězství pracujícího lidu. "Komunismus je důkazem rčení, že stačí dát stovce primitivů moc nad ostatními a je po kultuře, inteligenci a lidské důstojnosti."

Už dopoledne si lidé na pietním shromáždění u Senátu připomněli pochod studentů za svobodu a demokracii na Pražský hrad 25. února 1948.

K. Gottwald na Václavském náměstí, 25.2.1948 | Foto: Archiv ČRo

Stoupenci komunismu se zase sešli na náměstí Jana Palacha, kde protestovali proti vládě ODS, KDU-ČSL a Strany zelených. Nechyběly vlajky s portréty Karla Marxe, Vladimíra Iljiče Lenina i Klementa Gottwalda.

Jak vyplývá z historických údajů, v letech 1948 až 1989 prošlo v Československu komunistickými věznicemi více než 262 000 politických vězňů. Ve vězení a v táborech nucených prací zahynulo 2 500 až 3 000 lidí. Oficiálně bylo z důvodů protikomunistické činnosti odsouzeno a popraveno 241 lidí, poslední v listopadu 1960.

Oživit paměť a varovat před novými formami prorůstání zla do společenských systémů mají čtyři desítky akcí, které jsou součástí praávě začínajícího mezinárodního festivalu proti totalitě Mene tekel.

Marek Janáč, Milan Kopp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme