Z havarované cisterny unikla kyselina dusičná

Cisterna se šesti tunami kyseliny dusičné havarovala dnes u Říkovic na Přerovsku. Ulomeným ventilem chemikálie vytekla na silnici a většina se vypařila. Díky dobrým rozptylovým podmínkám výpary obyvatele neohrozily.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

havarovaná cisterna

havarovaná cisterna | Zdroj: ČTK

Kyselina dusičná v sedmdesátiprocentní koncentraci z cisterny vytékala už při cestě z Hulína. Po čtyřech kilometrech u Břestu už tekla silně. Ostatní řidiči na nákladní auto blikali a troubili a dávali mu znamení. Cisterna zastavila po osmi kilometrech u Říkovic.

"Po průzkumu bylo zjištěno, že došlo k masivnějšímu úniku kyseliny volně na silnici a také částečně do blízké půdy," popsal situaci mluvčí zlínských hasičů Ivo Mitáček.

Z cisterny vytekla velká část z převážených šesti tun kyseliny. Většina se odpařila. Díky dobrým rozptylovým podmínkám obyvatele Říkovic neohrozila. Přesto starosta Říkovic nechal obecním rozhlasem vyhlásit doporučení, aby občané nechodili ven a neotvírali okna. "V tuto chvíli už máme místo havárie dekontaminováno, máme kyselinu zasypánu jak sorbenty, tak také neutralizačními látkami," upřesnil mluvčí hasičů.

Výparů z kyseliny se nadýchal dva policisté, kteří odkláněli dopravu v Břestu. Chemikálie jim lehce poleptala sliznice a pálili je oči. Na místo dorazila jiná cisterna, do které hasiči zbytek chemikálie přečerpávají. Uzavírka silnice potrvá zřejmě až do 22. hodiny.

Kyselina dusičná je nebezpečná oxidující žíravina, která poškozuje pokožku a sliznice. Nebezpečné jsou i její výpary.

Blanka Černá, Marika Táborská, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme