Šéfka americké diplomacie odmítla nezávislost Tchajwanu

Spojené státy odmítají nezávislost Tchajwanu. Prohlásila to americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová, která je na oficiální návštěvě Pekingu. Podle Riceové není referendum o vstupu ostrova do OSN pod názvem Tchajwan plánované na příští měsíc konstruktivní. Washington je sice hlavním spojencem Tajpeje, zároveň ale trvá na zachování současného statutu quo. Riceová nedávno také odmítla srovnávat vyhlášení samostatnosti Tchajwanu s Kosovem, které je prý specifickým problémem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

C. Riceová

C. Riceová | Foto: Alexandr Pícha

Čínská média přinášejí prohlášení Riceové na prvních místech, její názor na Tchajwan přivítal i čínský ministr zahraničí Jang Ťie-čch'. Šéfka americké diplomacie Peking ujistila, že podporuje politiku jedné Číny, tedy že nesouhlasí s nezávislostí Tchajwanu ani s konáním referenda o vstupu do OSN.

Riceová je v Číně ale hlavně kvůli Severní Koreji a jejímu nukleárnímu programu. Podle Washingtonu totiž pouze Peking může vyvinout dostatečný tlak na režim Kim Čong-ila a přimět ho k sestavení úplného seznamu severokorejských atomových zařízení, a také zamezit případnému prodeji jaderných zařízení třetím zemím.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme