S čím počítá nový zákon o odpadech?

Od roku 2010 širší třídění odpadu nebo výběr autovraků v každé obci s rozšířenou působností - to najdete v návrhu novely zákona o odpadech. Výrobci baterií a akumulátorů by podle tohoto návrhu měli mít povinnost zajistit bezplatný odběr výrobků v každém obchodě, ve kterém se prodávají. Zvýšit by se měl i počet míst, na kterých bude možné odevzdat staré elektrospotřebiče.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

skládka

skládka | Foto: David Hertl | Zdroj: Český rozhlas

Obcím se příliš nelíbí ta část návrhu, aby z poplatků za skládkování komunálního odpadu šlo obcím 20 procent - zbylých 80 procent by mělo připadnout kraji. Kraje by tyto peníze investovaly zpátky do odpadového hospodářství.

Ministr životního prostředí Martin Bursík k výhradám obcí říká: "Zvýhodnění je v tom, že obce, které ukládají odpad na skládku ve svém katastru, nebudou platit vůbec žádné poplatky. A to je výrazná úspora, protože poplatek letos činí 400 korun, ale v příštím roce už bude 700 a v roce 2015 to bude 1500 korun za tunu."

Rozdělení 80 ku 20 kritizuje například Ivana Dvořáková - starostka Němčic nad Hanou, obce, na jejímž území je skládka: "V devadesátých letech, kdy nastartoval stát budování řízených skládek, nebylo jednoduché přesvědčit občany, aby na jejich katastrálním území byly skládky, ten boj tam byl. A kompenzace byla právě: Dostanete poplatky, budete mít ekonomické zvýhodnění. A dnes v běhu, když tam ty skládky jsou, rostou, tak stát řekne: Ty poplatky vám vezmeme a budeme je přerozdělovat. To je nesprávné."

Martina Lustigová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme