Vichřice Emma už si vyžádala dvě oběti

Varování meteorologů před mimořádnou nepřízní počasí se naplnilo. Vichřice, kterou do Česka přináší tlaková níže Emma, na mnoha místech kácí stromy a strhává střechy. Bez proudu jsou tisíce domácností. Záchranáři už také hlásí dvě oběti. V Líbeznici u Prahy zabil padající strom jedenáctiletou dívku, na Nymbursku se muži staly osudnými uvolněné plechy. Vydatný déšť navíc rozvodnil hladiny některých řek, zejména Šumavě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mohutná staletá lípa

Mohutná staletá lípa | Zdroj: ČTK

Neštěstí v Líbeznici u Prahy stalo před desátou hodinou u tamního hřbitova. Na místo dorazila posádka zdravotníků z Neratovic a okamžitě zahájila resuscitaci jedenáctileté dívky s těžkými zraněními hlavy a hrudníku.

"Oživovali dívku 45 minut, ale bohužel se jim nepodařilo obnovit její základní životní funkce. Lékař poté konstatoval smrt pacientky," řekla Radiožurnálu mluvčí středočeské záchranné služby Nina Šeblová. Jde o první oběť dnešní vichřice.

Druhým mrtvým je osmdesátiletý muž, na kterého v Sadské na Nymbursku před polednem spadly v důsledku poryvu větru z výšky plechy. Vážným zraněním na místě podlehl, potvrdila Šeblová. Shodou okolností se tragédie odehrála stejně jako v prvním případě na hřbitově.

Další dva pacienty ze Středočeského kraje převezli lékaři do nemocnice se zraněními. Na Příbramsku spadl muž ze střechy, při opravě antény ho pravděpodobně smetl poryv větru. Má otřes mozku a zhmoždění bederní páteře. Na Nymbursku spadla na ženu část střechy a zranila ji na noze.

Bez proudu jsou desetitisíce lidí, vichr bere střechy

Vichřice začala řádit v Česku dopoledne od západu. Hasiči od půlnoci do dnešní 13. hodiny vyjeli zhruba k 1200 mimořádným událostem, především spadaným stromů a utrženým střechám. Velké množství poruch na dodávkách proudu hlásí také energetici, zejména v západních a východních Čechách.

Elektrárenská společnost ČEZ odpoledne vyhlásila hned ve čtyřech krajích - Plzeňském, Karlovarském, Královehradeckém a Pardubickém - stav nouze. Stejná situace je i v okrese Semily. Vítr v republice způsobil šest výpadků na vedení velmi vysokého napětí.

"Situace je opravdu velmi vážná, poruchy jsou po celém regionu a v podstatě se ani nedají spočítat. Naše čety jsou posíleny, ale v takhle silném větru nemohou do terénu, takže musíme počkat, až se vítr ztiší," popsala situaci na východě Čech regionální mluvčí ČEZ Šárka Beránková.

Také v Plzeňském kraji jsou bez proudu kvůli polámaným stožárům a spadlým stromům na elektrické dráty tisíce lidí. ČEZ nyní funguje podle krizového scénáře, v terénu jsou značně posílené čety opravářů a podobně je také posíleno call centrum v Plzni. Nejhorší situace je na Klatovsku a Tachovsku, kde jsou přerušeny linky vysokého napětí 22 kilovoltů.

V Karlovarském kraji způsobil vichr doprovázený bouřkou největší škody v Nejdku na Karlovarsku. "Za nejzávažnější považujeme ulétlou střech na paneláku v Nejdku, která přistála na zaparkovaných autech," řekl mluvčí krajských hasičů František Petr. O střechu přišel i rodinný dům v Kraslicích na Sokolovsku.

V Městci Králové strhl vítr střechu tamní nemocnice. Čtyřicet pacientů ze dvou oddělení lékaři pravděpodobně přestěhují do jiné části zařízení. "Pacienti a všichni zaměstnanci jsou v pořádku. Chybí střechy na dvou budovách, jsou polámané stromy. Budeme zvažovat, zda je nutná evakuace pacientů," uvedla ředitelka městecké nemocnice Renáta Petrová. Škody dosáhnou několika set tisíc.

V Liberci-Horním Hanychově mimořádně prudký poryv větru poškodil několik domů v Puškinově ulici. Z jednoho odnesl celou střechu, budova se hnula a popraskaly její zdi. Podle operačního důstojníka hasičů vypadá místo jako po malém tornádu. Napovídá tomu i osud čtyř borovic, které stály u sebe, ale dolů šly jenom tři z nich.

Další střechu sebral vítr na panelovém domě v Malkovského ulici v Praze-Letňanech. Hasiči museli evakuovat kolem čtyř desítek lidí. "Jednalo se o panelový výškový dům, který má deset pater. Nad desátým patrem je prováděna nástavba nových bytových jednotek, celá konstrukce nástavby se větrem uvolnila a zřítila. Došlo ke statickému narušení domu, z tohoto důvodu jsme obyvatele v devátém a osmém patře museli evakuovat," řekl mluvčí hasičů Josef Hyršl. Lidé našli dočasné útočiště v základní škole.

Na třiceti tratích nejezdí vlaky, zpoždění hlásí i letiště

Počasí značně zkomplikovalo i dopravu. Na rychlostní silnici R10 u motorestu Letadlo na Mladoboleslavsku blokují provoz spadlé sloupy elektrického vedení. Policie dopravu odklání na objízdnou trasu, tvoří se kolony. Na silnici 1/27 z Mostu na Plzeň ve sjezdu do Žíželic na Lounsku vítr převrátil kamion naložený polystyrenem, komunikace je uzavřena.

vyvrácený sloup na silnici R10 | Foto: ČTK

Silný vítr uzavřel provoz zhruba na třiceti železničních tratích. Vlaky se zastavily na hlavním tahu z Prahy do Olomouce v úseku Řečany nad Labem - Česká Třebová, a to kvůli výpadku dodávky elektřiny. Velké problémy jsou i v jižních Čechách v oblasti Tábora a také v západních Čechách na trati Plzeň - Cheb.

"Museli jsme zcela uzavřít kvůli popadaným stromům trať z Plzně až do Plané u Mariánských Lázní. Je to několik desítek kilometrů, dopravu zajišťují náhradní autobusy. Na německém území je zcela uzavřena trať z Děčína do Drážďan, to znamená, že všechny vlaky směřující z České republiky do Berlína a Hamburku končí mimořádně už v Berlíně," sdělil mluvčí Českých drah Ondřej Kubala.

Vichřice zasáhla i do provozu Letiště Ruzyně, letadla odlétají zhruba s půlhodinovým zpožděním. "Kvůli špatným podmínkám na výchozích letištích do Prahy nepřiletěl stroj z Hamburku, Mnichova a Amsterodamu. Zpoždění na příletech by již měly korespondovat s letovým řádem, zatím zhruba půlhodinová zpoždění máme na odletech," řekla mluvčí letiště Eva Krejčí.

Aktuální informace o dopravní situaci můžete zjišťovat na webu Zelené vlny anebo ze svých mobilních telefonů na wap.rozhlas.cz.

Šumavské řeky dosáhly stupně ohrožení

Vydatný noční déšť rozvodnil řeky na Šumavě. Třetího stupně povodňové aktivity dosáhly Otava v Rejštejně a v Sušici, Vydra v Modravě a Křemelná ve Stodůlkách. Bdělost platí na Studené Vltavě v Černém Kříži a na Teplé Vltavě v Lenoře. Hladiny nadále rostou, na Šumavě totiž stále prší a bude i nadále. Zatím nejvíce srážek spadlo v Prášilech, kde za 24 hodin napršelo 62 milimetrů.

Hladiny se vzedmuly také v Královéhradeckém kraji. Na Labi ve Špindlerově Mlýně a na Cidlině v Jičíně platí první povodňový stupeň, tedy bdělost. Ze špindlerovské přehrady Labská začali dnes ráno vodohospodáři vypouštět 27 metrů krychlových vody za vteřinu. Ještě v pátek z přehrady odtékaly zhruba dva metry krychlové vody za vteřinu.

V Krkonoších museli organizátoři kvůli počasí zrušit nejdelší veřejný lyžařský závod Krkonošská sedmdesátka. Vytrvalý noční liják, silný vítr a vánice na hřebenech hor totiž poznamenaly nejen části tratě, ale i prostor startu na stadionu ve Svatém Petru. Vichr poničil i velké stany se zázemím a vytyčení koridoru startu. Organizační výbor za těchto podmínek nemohl zaručit bezpečnost více než tisícovky závodníků.

Horská služba v Krkonoších i Jizerských horách nedoporučuje vycházet na túry. Kvůli silnému větru dnes zůstala stát většina lanovek a vleků. V lyžařském areálu na Ještědu silné poryvy porážely desítky stromy a firma Snowhill uzavřela z důvodu bezpečnosti návštěvníků sjezdovky.

Emma může být nejsilnější od loňského Kyrilla

Meteorologové v pátek varovali, že Česko může o víkendu zasáhnout nejsilnější vichřice od orkánu Kyrill z ledna 2007. Vítr je spojen s pohybem hluboké tlakové níže Emma, která se k nám dostává přes jižní Skandinávii.

Na hřebenech hor mohou nárazy větru dosáhnout rychlosti až 144 kilometrů za hodinu. Výstraha platí pro celou zemi. V Plzeňském a Jihočeském kraji výrazně stoupne také povodňové ohrožení. Pro kraje Pardubický, Královéhradecký a Liberecký platí povodňová pohotovost.

Podle doporučení meteorologů i hasičů by lidé měli dbát na svoji bezpečnost. Před větrem by měli zabezpečit okna, skleníky a lehčí věci, odstranit z oken květináče a uklidit zahradní nábytek. Z pevných ostrých předmětů se ve větru stávají smrtící zbraně. Firmy by měly ukotvit stavební jeřáby.

Hasiči radí lidem, aby omezili pohyb venku a nezdržovali se v blízkosti vyšších a starších budov. Neměli by ani jezdit autem, schovávat se pod stromy a rozhodně by neměli chodit do lesa. Pod stromy by neměli parkovat ani auto. Pokud už musejí cestovat autem, měli by jet pomalu. Náhlý boční náraz větru může učinit vůz neovladatelným, vytlačit ho ze silnice a převrátit.

Podrobnou předpověď počasí naleznete ZDE.

Lenka Rákosová, Eliška Pilařová, Martin Hromádka, Jiří Brechličuk , Martin Pařízek, Ladislav Válek, Pavlína Adamcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme