Česko likviduje následky vichřice Emma, situace se zklidnila

Po sobotní vichřici se situace u nás zvolna uklidňuje. V neděli do Česka sice dorazil frontální systém související s tlakovou níží Emma, vítr je ale slabší než o den dříve. Síly orkánu dosáhl pouze na horách, např. na Milešovce naměřili náraz o rychlosti 140 kilometrů za hodinu. Energetici obnovují dodávky proudu a sčítají se škody. Na všech hlavních železničních tratích už vlaky jezdí. ČEZ v neděli večer ve 22 hodin zrušil stav nouze ve všech krajích s výjimkou okresů Hradec Králové, Jičín a Chrudim. Radiožurnálu to potvrdil mluvčí společnosti Ladislav Kříž.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

stržené vedení

stržené vedení | Zdroj: ČTK

Kromě hmotných škod má bouře na svědomí i 13 úmrtí. Německo hlásí 5 obětí, Česko dvě a Polsko čtyři. Také v Rakousku včera zemřeli čtyři lidé, dnes byla i tam situace příznivější.

Český integrovaný záchranný systém zvládl podle premiéra Mirka Topolánka vichřici Emmu dobře. Topolánek to řekl v České televizi. Jako předčasné ale označil úvahy o tom, jestli stát - ať už na úrovni vlády nebo parlamentu - přijme v souvislosti s bouří Emma nějaká zvláštní opatření. Na to podle něj bude čas, až se začnou sčítat škody.

Energetici finišují s opravami

Bez dodávek elektřiny zůstávalo v Česku v neděli v podvečer méně než 20 000 odběratelů. Ještě dopoledne jich bylo 100 tisíc. Další výpadky proudu ale nejsou vyloučeny, připomněl ještě v neděli odpoledne Ladislav Kříž ze společnosti ČEZ. Zatím Emma 2 se jeví příznivěji, takže, pokud se povětrnostní situace nezkomplikuje, mohla by mít většina zákazníků do konce neděle obnovenou dodávku." Následně pak ČEZ večer ve 22 hodin zrušil stav nouze ve všech krajích s výjimkou okresů Hradec Králové, Jičín a Chrudim.

Hlavní tratě jsou v provozu

Českým drahám se podařilo obnovit provoz na hlavních železničních tratích. Popadané stromy ale odpoledne zastavily provoz na 6 regionálních tratích v jižních a západních Čechách. Mluvčí drah, Ondřej Kubala, k tomu dodává: "Trochu máme problémy s rakouskými kolegy, je uzavřena trať z Českých Velenic a Gmündu do Vídně a zprovozněna bude zítra." Spoje končí v Gmündu, dále je zavedena na rakouském území náhradní autobusová doprava.

Problémy byly i na silnicích. Rozvodněné Labe zaplavilo silnici z Vysoké nad Labem do Opatovic. Úsek je uzavřen a řidiči ho musejí objíždět. Voda by ze silnice mohla opadnout v noci na pondělí.

Hasiči vyjížděli o víkendu v celé republice ke skoro 4 000 tisícům mimořádných událostí, které způsobil silný vítr. Podle mluvčího Hasičského záchranného sboru Petra Kopáčka během soboty přijali 19 000 tísňových hovorů: "Do likvidace následků silného větru bylo včera nasazeno 2 500 členů hasičského záchranného sboru a 5 000 dalších hasičů, zejména dobrovolných."

Následuje sčítání škod

Pojišťovnám se už kvůli vichřici přihlásily tisíce klientů. Mezi nejčastěji hlášené škody patří poničené střechy u rodinných domů, vichřice poškodila i mnoho aut. Škody sčítají i Lesy České republiky, vichru padly za oběť stovky tisíc metrů krychlových dřeva.

Další informace z nedělního vývoje najdeteZDE.

Milan Kopp, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme