Lidé i pojišťovny sčítají škody po vichřici Emma

Energetikům se po víkendové vichřici podařilo obnovit většinu dodávek elektřiny. Těsně po řádění živlu, tedy v sobotu dopoledne, přitom bylo bez elektřiny asi 920 000 domácností. Také vlaky už jezdí bez omezení. České dráhy zprovoznily všechny dálkové tratě a klíčové spoje, které vichřice postihla. Bohužel,bouře má v Česku na svědomí dva lidské životy, škody na domech, lesích, autech i na dopravním značení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

stržené vedení

stržené vedení | Zdroj: ČTK

Větrná bouře Emma si celkově vyžádala na našem kontinentu nejméně 14 obětí. Tlaková níže provázená v západní a střední Evropě vichřicí a prudkými srážkami, bude stát pojišťovny miliony eur. Přesnější údaje budou známy teprve v průběhu týdne.

Energetikům u nás se už podařilo odstranit většinu poruch v dodávkách proudu. Bez elektřiny ještě zůstávají někteří lidé na východě Čech. Větší škody než loňský orkán Kyrill způsobila Emma energetické společnosti ČEZ. Ta zatím vyčíslila škody na 150 milionů korun, tedy o padesát milionů více než loni po řádění orkánu. Energetická společnost E.ON, která zabezpečuje dodávky elektřiny na jihu Čech a Moravy, odhaduje škody na desítky milionů korun.

Také železniční doprava se vrátila k normálu. Vlaky po Česku už jezdí bez jakéhokoliv omezení. Českým drahám se podařilo zprovoznit všechny dálkové tratě a klíčové spojnice, které postihla víkendová vichřice.

Na Třebíčsku zůstávají neprůjezdné tři silnice. Popadané stromy zavalily silnici mezi Kojatínem a Pozďatínem a nejhorší situace je v těchto chvílích v okolí obce Budkov. Ta zůstala ze strany od Moravských Budějovic prakticky zcela odříznutá a jediná cesta z Budkova teď vede směrem na Jemnici přes obec Oponešice. Na Pelhřimovsku jsou neprůjezdné tři silnice. Práce probíhají na úsecích Buřenice-Křešín, Počátky-Kaliště a Žirovnice-Ctiboř, kde leží desítky popadaných stromů.

Pojišťovnám v Česku se už kvůli vichřici přihlásily tisíce klientů. Mezi nejčastěji hlášené škody patří poničené střechy u rodinných domů, vichřice poškodila i mnoho aut. Škody sčítají i Lesy České republiky, vichru padly za oběť stovky tisíc metrů krychlových dřeva.

Správa Krkonošského národního parku předběžně odhaduje, že vichr poničil asi 5 až 10 tisíc metrů krychlových dřeva. To je několikanásobně méně než po loňském orkánu Kyrill, kterému v Krkonoších padlo za oběť 88 000 metrů krychlových dřeva. Daleko větší škody Emma napáchala na majetku státního podniku Lesy České republiky. Představitelé firmy objem poničeného dřeva zatím odhadují na stovky tisíc metrů krychlových.

Podrobnosti ze závěru víkendu se dočtete ZDE.

Milan Kopp, Renáta Prátová, Ondřej Malý, Petr Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme