Kremlu bude vládnout Medveděv

Rusové si zvolili nového prezidenta. Přesně podle očekávání zvítězil nynější vicepremiér Dmitrij Medveděv, který získal přes 70 procent hlasů, tak jak Kreml předpokládal. Opozice proto považuje volby za imitaci a předem zrežírované a chystá na dnešek demonstrace v Moskvě i Petrohradu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dmitrij Medveděv, Vladimir Putin

Dmitrij Medveděv, Vladimir Putin | Zdroj: ČTK

Podle neúplných výsledků včerejších prezidentských voleb v Rusku zvítězil jejich jednoznačný favorit, vládní kandidát Dmitrij Medveděv. Ústřední volební komise mu po sečtení skoro 98,5 % hlasů přisuzuje volební zisk 70,2 %. Poražený prezidentský kandidát, komunista Genadij Zjuganov, hodlá průběh voleb napadnout u soudu.

Dvaačtyřicetiletý bývalý právník z Petrohradu počítá s nynějším prezidentem Vladimirem Putinem do premiérské funkce a hodlá s ním konzultovat složení své budoucí vlády. Medvěděv nahradí Putina v Kremlu 7. května.

Ruská opozice v čele s Garim Kasparovem ale proti volbám protestuje. "Nezáleží na tom, kolik Rusů bude volit a kolik z nich Medveděva. Jde o nesvobodné volby a Západ přeci nemůže považovat Medveděva za demokraticky zvoleného lídra," říká Kasparov. Většina Rusů si ale myslela opak, jako třeba paní Nataša z Moskvy: "Volila jsem Medveděva, protože jsem občankou Ruska. Ano, ještě máme co měnit, ale směr, který si naše země vybrala, je správný."

Praha neočekává velké změny

A jak na výsledky ruských prezidentských voleb reagovala česká diplomacie? Ministerstvo zahraničí lituje, že ruské úřady svými restrikcemi neumožnily rovné podmínky pro všechny kandidáty. Změny v zahraniční politice Ruska neočekává. V prohlášení české diplomacie se zmiňuje i fakt, že prezidentské stejně jako prosincové parlamentní volby v Rusku neměli možnost v plné míře kontrolovat nezávislí zahraniční pozorovatelé.

Rusko je pro Českou republiku významným dodavatelem surovin a tak česká diplomacie má zájem na tom, aby se vzájemné vztahy rozvíjely pragmaticky. Dmitriji Medveděvovi zatím ke zvolení český prezident negratuloval - Pražský hrad se k volbám v Rusku nevyjádřil s tím, že prezident Klaus je v New Yorku.

obchodník s portréty Vladimira Putina a Dmitrije Medveděva | Foto: ČTK

Ohlasy z Polska

Prezidentské volby v Rusku vyvolaly velkou pozornost v Polsku. Mezi Moskvou a Varšavou stále panuje napětí a vzájemné vztahy nelze označit jako dobré. Polští politologové proto odhadují , co bude pro jejich zemi a pro Evropu znamenat výměna v Kremlu.

"Každá změna moci je novinkou a obdobím nejistoty. Nechci ale přehánět. Západ je příliš fascinovaný ruskými osobnostmi. My budeme Rusko hodnotit jako jiné země - především podle rozhodnutí, která se budou týkat i nás," uvedl ministr zahraničí Radek Sikorski.

"Pro Polsko to nebude velký rozdíl, a když tak k horšímu. Medveděv je totiž spojený s plynárenským koncernem Gazprom. Byl předsedou jeho dozorčí rady. Bude proto s ještě větším silou prosazovat ruský energetický diktát," upozorňuje politolog Jerzy Marek Nowakowski.

Profesor Wlodzimierz Marciniak z Ústavu pro politické záležitosti se obává, že v Moskvě může brzy vypuknout mocenský boj mezi Putinem a Medveděvem. Svůj názor opírá o ruskou historii: "Současný ruský politický systém, stejně jako systém sovětský a carský nezná situaci, že by v Kremlu byly dva stejně důležité kabinety. Činovníci musí vědět, ke komu se mají obracet a který z těch kabinetů je důležitější."

EU věří v další demokratizaci Ruska

Evropská komise se těší na spolupráci s nově zvoleným ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem. Zároveň ale připoměla, že nadále doufá ve zlepšování politické kultury a demokratizace v Rusku.

Předseda Evropské komise José Barroso poblahopřál Dmitriji Medveděvovi k úspěchu ve volbách. "Jsem přesvědčený, že Rusko pod vedením pana Medveděva bude upevňovat a rozvíjet strategické partnerství s Evropskou Unií založené nejen na společných zájmech, ale také na uznání hodnot, ke kterému jsme se zavázali." Uvedl José Barroso ve svém prohlášení.

Evropská komise zatím nespěchá s pozváním nového ruského prezidenta do Bruselu. Poprvé by se měli představitelé Unie s Dmitrijem Medveděvem sejít na summitu EU-Rusko koncem června.

Milan Kopp, Pavel Novák, Martin Dorazín, Petr Vavrouška, Martin Drtina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme