Pražský soudce končí kvůli průtahům v řízení

Nejvyšší soud dnes zbavil funkce soudce Obvodního soudu pro Prahu 5 Karola Kubíčka. Potrestal ho tak za průtahy, které Kubíček způsobil ve více než stovce případů. Kárný senát mu uložil nejtvrdší možný trest. Jeho rozhodnutí je konečné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

v soudní síni

v soudní síni | Foto: Nejvyšší soud

Podle mluvčího Nejvyššího soudu Petra Knötiga se Kubíček některým případům nevěnoval několik měsíců, jiným třeba dva roky. Za tu dobu mnohdy neučinil jediný úkon související se spisem.

"Jak se ukázalo, doktor Kubíček si vybíral k rozhodování především jednodušší věci a ty složitější nechal ležet bez povšimnutí. Rozhodnutí kárného senátu Nejvyššího soudu nabylo právní moci dnešním dnem a je vykonatelné," vedl Knötig.

V první instanci potrestal Vrchní soud v Praze Kubíčka jen půlročním snížením platu. K Nejvyššímu soudu se odvolal jak Kubíček, který požadoval mírnější trest, tak jeho nadřízení, kterým se naopak zdál trest příliš mírný.

Kubíček se hájil tím, že je přetížen. Místopředseda Obvodního soudu pro Prahu 5 Michal Holub však u soudu vypověděl, že soudce má výrazně podprůměrnou výkonnost a nereagoval na dřívější výtky a upozornění. Po vyhlášení verdiktu Kubíček novinářům řekl, že proti verdiktu pravděpodobně podá ústavní stížnost.

Soudce, který falšoval jednání, smí dál soudit

Nejvyšší soud dnes projednával také případ mladoboleslavského soudce Pavla Nagyho, jemuž naopak trest zmírnil. Místo odvolání z funkce bude pobírat půl roku o čtvrtinu nižší plat. Nagy fingoval soudní jednání, které zmeškal.

Soudce si dokonce vymyslel si závěrečnou řeč obhajoby, zaprotokoloval ji a vynesl verdikt, jako by se jednání konalo. Za to byl vloni v říjnu odvolán z funkce. Nadřízení mu kromě lží a falšování jednání vytýkali také průtahy.

Nejvyšší soud podle mluvčího Petra Knötiga přihlédl zejména k tomu, že Nagy, jenž působí v justici 14 let, byl do roku 2005 normálně pracujícím soudcem. Poté začal mít potíže, které však mohly souviset se zdravím. Snížení platu prý jako výstraha postačí.

"Soudci v podstatě zachránil talár příslib Obvodního soudu pro Prahu 8, že ho s maximálním finančním postihem vezme do svých řad. Na druhou stranu velkou výhodou pro něj bylo i to, že v případě zfalšovaného rozhodnutí se žádná ze stran neodvolala v rozhodnutí přijala jako správné," uvedl Knötig.

Nagy se mimo jiné bránil se tím, že byl ve stresu a projevily se u něj příznaky choroby. V minulých letech prý trpěl takzvaným syndromem spánkové apnoe, který způsobuje, že člověk ve spánku přestává na několik vteřin dýchat. Nemoc může mít za následek nedokrvení mozku, nespavost, deprese a úzkosti. Soudní znalec v oboru psychiatrie v posudku uvedl, že tím mohla trpět kvalita výkonu náročné soudcovské profese.

Bohumír Mazáč, Martin Hromádka, Petr Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme