Vláda koupí 107 transportérů Pandur, pokud projdou zkouškami

Armáda zřejmě nakoupí 107 transportérů Pandur od rakouské firmy Steyr. Podmínkou je, že vozidla úspěšně absolvují zkoušky, které ověří jejich technické parametry. Uvedla to ministryně obrany Vlasta Parkanová po zasedání vlády, která schválila další vyjednávání s dodavatelem transportérů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

transportér Pandur

transportér Pandur | Foto: Ministerstvo obrany ČR

Původně vojsko mělo koupit 199 transportérů. Kabinet však na konci loňského roku smlouvu za více než 20 miliard vypověděl kvůli tomu, že firma nestihla dodat první vozidla včas.

Vzhledem k výrazné redukci původně nasmlouvaného počtu osmikolových transportérů Pandur bude nový projekt skoro o polovinu levnější. Zůstávají totiž dohodnuté ceny za jeden dodaný vůz, dohromady jich ale vojáci mají získat zhruba dvakrát méně.

Dalším důležitým posunem v jednáních s americko-rakouskou firmou je i to, že se už nebrání dodatečným zkouškám transportérů. Ty totiž při loňských kontrolních testech nesplnily některá kritéria a armáda je odmítla převzít. Testy bude organizovat Vojenský opravárenský podnik ve Šternberku.

Ministryně obrany Vlasta Parkanová vítá, že Rakušané na testy vozů přistoupili. "Já jsem s pozicí, v jaké jsme dnes, velmi spokojená. Tuto dráhu setrvalých ústupků jsme zastavili, nejme to my, kdo ustupuje. Prakticky do budoucího vývoje jediným naším ústupkem je to prodloužení v čase. Dostali jsme se do situace, kdy ústupky musela začít dělat druhá strana," řekla Parkanová.

Ve svém rozhodování vzali ministři podle ní v úvahu to, že vojáci transportéry potřebují, a to co nejdříve, a také zájmy českých subdodavatelských firem. Pokud vozidla ve zkouškách obstojí, obě strany podepíší memorandum o porozumění, jehož součástí bude i počet dodaných vozů. Ještě před podpisem Parkanová návrh memoranda předloží ke schválení vládě, a to během několika týdnů.

V případě, že se ministerstvo obrany a Steyr nakonec domluví a vozidla absolvují potřebné kontrolní i vojskové zkoušky, pak armáda očekává dodávky transportérů ještě do konce roku. V příštím roce chce stroje nasadit do misí. Kromě šedesátky bojových verzí s věžovou nástavbou má armáda zájem ještě o pět dalších modifikací: velitelskou verzi, průzkumnou s lokátorem, verzi minometnou, ženijní a dílenskou a vyprošťovací.

Finská společnost Patria, která skončila v soutěži jako druhá, považuje výslednou sumu, zhruba 10,5 miliardy korun, za přemrštěnou. Finové tvrdí, že by požadovaných 107 transportérů dodali české armádě výrazně levněji.

Martin Hromádka, Pavel Otto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme