KDU-ČSL žádá rychlý návrat svého předsedy do vládních funkcí

Požadavek rychlého návratu svého předsedy Jiřího Čunka do vládních funkcí nastolili lidovci. Neplnohodnotné zastoupení v kabinetu totiž podle předsednictva KDU-ČSL "narušuje hladkou koaliční spolupráci". Za nepřijatelný lidovci považují požadavek premiéra Mirka Topolánka, který na lidoveckých poslancích chce dodržování koaliční smlouvy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Severa a Jiří Čunek

Pavel Severa a Jiří Čunek | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Premiér tím narážel na výhrady KDU-ČSL k reformám ve zdravotnictví. Podle KDU-ČSL ale není přijatelné vyžadovat souhlas se záměry, které nebyly koaličně projednány a schváleny.

Jak fungování vlády narušuje to, že v ní chybí jeden zástupce KDU-ČSL, Radiožurnálu řekl lidovecký předseda Jiří Čunek: "Narušuje to významně, protože ve vládě se mohou premiér s vicepremiéry, což jsou předsedové koaličních stran - samozřejmě mimo pánů Vondry a Nečase, tak se mohou aktuálně domlouvat o některých věcech a v zásadě přijímat určitá politická rozhodnutí přímo na jednání vlády. Což v tuto chvíli nejde, informace ke mně se pak dostávají zprostředkovaně a v zásadě kvůli tomu vzniká v koalici vždycky nějaké napětí."

Předsednictvo KDU-ČSL také žádá koaliční partnery o urychlené uskutečnění koaliční schůzky k záměrům a krokům ministra zdravotnictví.

Šéf lidovců rezignoval na funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj loni v listopadu. Nejvyšší státní zástupkyně totiž na podzim znovu otevřela případ jeho údajné korupce. Později byl obvinění definitivně zproštěn.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který se nyní zotavuje po operaci srdce, tvrdí, že předseda KDU-ČSL zatím dostatečně nevysvětlil původ rodinných financí. Podle úterní Mladé fronty Dnes je však ochoten tolerovat jeho návrat do vládních funkcí v případě, že Čunek předloží k nahlédnutí své účetnictví a usnesení o zastavení svého trestního stíhání a pokud Schwarzenberg uzná, že záležitosti jsou v pořádku.

Milan Kopp, Martina Lustigová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme