Německo obnovuje vojenské vyznamenání za statečnost

Poprvé od skončení druhé světové války budou němečtí vojáci znovu dostávat vyznamenání za statečnost. Železný kříž, který se houpal na krku vojákům nacistického wehrmachtu, se ale obnovovat nebude. I tahle varianta přitom přicházela v úvahu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojáci

Vojáci | Foto: Federation of American Scientists

Po obnovení Železného kříže volal poslanec Spolkového sněmu za CDU a předseda sdružení vojáků v záloze Ernst-Reinhard Beck. Ten na stránkách Frankfurter Allgemeine Zeitung argumentoval tím, že kříž je výsostným znakem, který nechybí na žádném vozidle, lodi nebo letadle dnešního bundeswehru.

Ministr obrany Jung ale Železný kříž odmítl coby nacisty zprofanované vyznamenání, přestože ho poprvé udělil už pruský král Bedřich Vilém III. za napoleonských válek. Němečtí vojáci by tak za "mimořádně odvážné činy" měli v budoucnu dostávat řád za statečnost. Pozitivně se o tomto návrhu už vyjádřil i spolkový prezident Horst Köhler.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme