Německo začne opět vyznamenávat své vojáky za statečnost

Poprvé od skončení druhé světové války začne Německo znovu vyznamenávat své vojáky za statečnost. Železný kříž, který dostávali vojáci nacistického wehrmachtu, se ale obnovovat nebude. Přitom i tato varianta byla ve hře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Braniborská brána

Braniborská brána | Foto: Jiří Hošek

Bundeswehr, založený deset let po skončení druhé světové války, byl zatím na vyznamenání poměrně skoupý. Udělovány byly Čestné medaile a Čestné kříže, a to ve třech stupních: bronzovém, stříbrném a zlatém. O držitelích rozhodovala hlavně doba strávená v uniformě, a spíše výjimečně pak mimořádné činy vojáků, jako například záchrana lidského života.

Příslušníci bundeswehru mají taky nárok na medaili za pobyt v zahraničních misích. Ta má rovněž několik stupňů a uděluje se od třiceti dnů nasazení v cizině. V Německu se ale dlouhodobě vedla debata o tom, že osobní nasazení a statečnost vojáků v podstatě nelze adekvátně ocenit. V armádě převládal názor, že se stávající vyznamenání udělovala příliš často a že došlo k jejich "inflaci". Nedostatky současného systému se naplno odkryly při misi bundeswehru v neklidném Afghánistánu, která si už vyžádala životy 26 německých vojáků.

A tak přišel 24letý příslušník Luftwaffe jménem Timmy Schwarz s iniciativou, později peticí, zavést v Německu znovu Železný kříž. Jeho návrh, který svým podpisem podpořilo přes pět tisíc Němců, se zamlouval taky poslanci Spolkového sněmu za CDU a předsedovi sdružení vojáků v záloze Ernstu-Reinhardu Beckovi.

Ten v rozhovoru pro Frankfurter Allgemeine Zeitung argumentoval mimo jiné tím, že kříž je výsostným znakem, který nechybí na žádném vozidle, lodi nebo letadle dnešního bundeswehru. Železný kříž navíc poprvé neudělili nacisté, nýbrž pruský král Bedřich Vilém III. už za napoleonských válek.

Ministr obrany Franz-Josef Jung ale Železný kříž odmítl coby zprofanované vyznamenání. Podle něj se nedá přejít, že nacisté vyznamenání zneužili přidáním drobného hákového kříže.

Němečtí vojáci by tak za "mimořádně odvážné činy" měli do budoucna dostávat Řád za statečnost. Pozitivně se o tomto návrhu už vyjádřil i spolkový prezident Horst Köhler. Měl by také přibýt čtvrtý stupeň Čestného kříže, který by se nedal takříkajíc "vysedět," ale voják by si ho něčím mimořádným musel zasloužit.

Jiří Hošek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme