Osmý březen - pro jedny totalitní svátek, pro druhé oslava žen

V mnohých zemích světa si dnes lidé připomínají Mezinárodní den žen. Od roku 1911 se slaví jako připomínka někdejší stávky newyorských švadlen, které na demonstracích žádaly volební právo a konec diskriminace v práci. Mezi českými politiky vyvolává tento svátek rozpory. Senát ho už několikrát navrhl vyškrtnout ze seznamu významných dnů, poslanci to ale zamítli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Paroubek rozdává ženám růže

Jiří Paroubek rozdává ženám růže | Zdroj: ČTK

Kořeny Mezinárodního dne žen sahají do začátku 20. století. Organizace spojených národů ho uznala v roce 1975. Oslavy MDŽ se v průběhu minulého století lišily, připomíná historik Martin Franc.

"Za první republiky byl Mezinárodní den žen záležitostí především té nejlevicovější části politického spektra. Je třeba si uvědomit, že v sovětském Rusku se již brzo stal oficiálním svátkem, velice propagovaným," říká Franc.

Po roce 1948 se Mezinárodní den žen u nás změnil ve státek podporovaný vládnoucím režimem, a tím se velké části obyvatelstva zprotivil. "Zatímco v 50. letech se ještě kladl poměrně značný důraz na politické otázky jako boj žen za mír, tak čím dál více to nabývalo charakteru obecné oslavy žen, jejich práce a podobně," dodává historik.

Slavit, či vyškrtnout? přou se čeští politici

MDŽ dosud slaví levicové strany a organizace po celém světě. V Česku ho ale mnoho lidí stále spojuje s komunistickým režimem. Především mezi politiky v posledních letech vyvolával slovní přestřelky. Senát už několikrát navrhl vyškrtnout 8. březen ze seznamu významných dnů. Mezi senátory, kteří prosazovali vyřazení tohoto svátku, byl i Martin Mejstřík.

"Nic proti ženským právům, naopak, ale já jsem chtěl tím, že jsem navrhl místo něj do kalendáře zařadit Svátek matek, upozornit právě na to, na jakých základech chceme stavět naši novou demokracii po roce 1989. Jestli to jsou základy skutečně demokratické, tak bych je radši spojoval s Alicí Masarykovou a s ´jejím´ Svátkem matek, a ne s MDŽ, který sem zavedli komunisté," argumentuje Mejstřík.

Poslanci ale snahu senátorů vždycky odmítli. Podle sociální demokratky Anny Čurdové by měl 8. březen zůstat v kalendáři jako připomenutí práva žen na rovnoprávnost a jejich problémů v současné době.

"Měl by být připomenutím toho, že ne všude ve světě jsou ženy rovnoprávné, že mohou být vzdělané, že mají volební právo, ale měl by být také připomenutím toho, že ženy jsou rovnoprávnými členy společnosti, že nejsou občany druhé kategorie a že rovnost příležitostí a ženská práva jsou součástí lidských práv," zdůraznila Čurdová.

Podle ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny Džamily Stehlíkové ze Strany zelených je Mezinárodní den žen připomínkou desetiletí boje žen za jejich práva. Ministryně se stejně jako poslankyně Čurdová hlásí ke sdružení Česká ženská lobby, která zastřešuje 21 organizací.

Rusové stále slaví MDŽ ve velkém

V Rusku se dnešní Mezinárodní den žen slaví ve velkém. Města zaplavili prodejci květin a muži utratí průměrně za puget v přepočtu 500 korun. Policie dnes odpustí řidičkám drobný prohřešek proti pravidlům a na cestu ještě přidá květinu. Ženy ve státní službě mají 8. března volno a nahradí je jejich mužští kolegové.

Nejčastějším dárkem jsou podle statistik právě květiny a parfém. "Nepochybně prodáme nejvíce květin na Mezinárodní den žen. To je svátek, kdy úplně každý muž bez výjimky koupí aspoň jednu růži," tvrdí majitelka jednoho z tisíce květinářství v Moskvě. Ročně se v Rusku prodají květiny za miliardu dolarů.

prodejci květin v Moskvě | Foto: AFP

Mezinárodní den žen ale upozorňuje i na negativní jevy. Podle zprávy OSN umírají ženy v Rusku o deset let dříve než Evropanky a každá desátá Ruska je neplodná. Až 14.000 žen za rok zemře v Rusku kvůli domácímu násilí a podle sociologů 70 procent ruských žen snáší doma bití či ponižování.

Na Slovensku oslaví Mezinárodní den žen dvě třetiny mladých lidí. Vyplývá to z bleskového průzkumu agentury Gfk, podle které mladí Slováci téměř vůbec nedávají do souvislosti s dobou komunismu. MDŽ by se podle nich mělo oslavovat a muži ho ženám připomenou polibkem, květinou nebo malým překvapením.

Průzkum se týkal lidí ve věku od 15 do 25 let. Pětina dotázaných si svátek spojila s bojem žen za občanská práva, což je prapůvodní význam MDŽ. Zajímavé je, že s komunismem a levicovými ideály si svátek spojuje pouze 15 procent mladých lidí. Tento průzkum jistě potěší i premiéra Roberta Fica, který už týden jezdí po Slovensku a rozdává ženám karafiáty.

Petr Vavrouška, Martin Hromádka, Ľubomír Smatana, Martina Lustigová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme